Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 00:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 lis 2013, o 23:24 
Użytkownik

Witam. Chciałbym zrobić sterowniczek do silnika 3 fazowego z przekładnią. Sterownik miałby za zadanie po wpisaniu ilości impulsów kręcić silnikiem w jedną stronę, a następnie w przeciwną, np. wpisuję wartość 150 impulsów w prawo, 20 w lewo i po wciśnięciu przycisku start silnik zaczyna się obracać w prawo, na jego wałku będzie zamontowana tarczka zębata z której czujnik indukcyjny będzie zliczał impulsy. Po wykonaniu operacji następuje koniec programu i powrót do wartości wpisanej po starcie. Do obsługi chciałbym wykorzystać 6 klawiszy czyli zwiększanie licznika o 10 w obie strony i o jeden w obie strony, przycisk start i esc który by zatrzymywał bądź kasował wartości licznika wklepanego z klawiatury. Do tego wyświetlacz. Samo sterowanie silnikiem miało by się odbywać za pomocą styczników. Tylko teraz zastanawiam się jak zrealizować zliczanie impulsów z zewnątrz atmegi8...

Czy ktoś będzie miał pomysł jak to zrobić?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lis 2013, o 00:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Choćby przez przerwanie zewnętrzne ustawione na zbocze?

PostNapisane: 25 lis 2013, o 01:11 
Użytkownik

a ja bym za mocno nie kombinował tylko w zwykłym przerwaniu ustawionym gdzieś na 100KHz sprawdzał sygnał z czujnika i zliczał impulsy.

wyświetlacz zrobić na drugim przerwaniu ustawionym na 5 a 10 razy na sekundę i tyle albo wyświetlał dopiero jak coś się zmieni w liczniku impulsów.

Trza usiąść i policzyć jaka częstotliwość będzie na czujniku.

PostNapisane: 25 lis 2013, o 06:00 
Użytkownik

po co tak dużo klawiszy prościej będzie jak przy zwykłym falowniku, start + stop + enkoder, czy układ ma zawierać przełącznik gwiazda trójkąt ? Jeśli chodzi o liczenie impulsów można wykorzystać zewnętrzne przerwanie na pin ICP zboczem opadającym ew narastającym w zależności czy czujnik będzie w konfiguracji NO czy NC

PostNapisane: 25 lis 2013, o 09:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie napisałeś jaki chcesz sterować tym silnikiem i czy to klasyczny silnik klatkowy 3 fazowy na 230v 50Hz. Jeśli to taki silnik wydaje mi się że krecenie w lewo w prawo licząc impulsy z enkodera to raczej nie ma prawa działać. Gdy taki silnik się nie obraca jest jak transformator ze zwartą stroną wtórną. I po kilku start-stop może ulec przepaleniu uzwojenie.

PostNapisane: 25 lis 2013, o 13:49 
Użytkownik

kolega nie doczytał że chodzi o liczenie impulsów za przekładnią

PostNapisane: 7 sty 2014, o 00:14 
Użytkownik

Witam Ponownie. Jako że minęło już trochę czasu od mojego ostatniego postu udało mi się napisać ten sterownik, może nie tak jak do końca opisywaliście, ale na stoliku działa :) Mam jeszcze 2 zagadnienia programowe do rozwiązania, ale to nie w tym dziale.

Teraz pytanie w kwestii hardwarowej. Panowie niech mi ktoś powie jaką mogę dać maksymalną długość przewodów do czujnika? Już mówię że sam czujnik gada z 24V i ma styki NO albo NC do masy, zależy jak się podłączy. Samym wykrywaniem stanu czujnika indukcyjnego steruję jak zwykłym klawiszem czyli programowo pin procka podciągnąłem do VCC i zwieram na czujniku do masy. Drgania styków są wyeliminowane programowo. Czy przykładowo na 3 metrowych przewodach będzie to działać? Czy może dać fototranzystor?

Strefa czasowa: UTC + 1