Cytuj:
nie wiem tylko dlaczego sobie utrudniasz sprawę i w ustawieniach portów piszesz takie wartości: 0x40, 0x20 itd... czy nie lepiej wygląda zapis jak był początkowo w kodzie???
W sumie mi taki zapis nie sprawia specjalnej trudności i jakoś tak go użyłem, bo krócej

Proszę oto kody od dht, ale nie sądzę, żeby wina leżała po stronie tych plików, bo jak dam tylko instrukcję na wyświetlacz w kodzie to efekt jest ten sam.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Cytuj:
co zrobiłeś z pinem RW?? do masy??
Tak RW jest poprowadzone do masy.
Cytuj:
ew zobacz czy przypadkiem nie pomieszałeś pinów DB4-DB7 wyświetlacza
Okazało się, że pomieszałem 4 z 5 i były na odwrót poprowadzone. Teraz są dobrze, ale zamiast śmieci nic się nie pojawia. Wyświetlacz się uruchamia, ale jest pusty(sprawdzałem przy różnych kontrastach). Na początku stwierdziłem, że może to być wina instrukcji clear, która się wywołuje zaraz po wypisaniu, ale po przeniesieniu jej przed ify nic się nie zmienia. Macie może jakieś pomysł co może być nie tak?
P.S.
Cytuj:
masę można brać z pinu 4, 6, 8, 10 (obojętne) tak czy tak w programatorze te piny są razem połączone.
Dziękuję za sugestię na pewno zapamiętam