Jest to mój pierwszy post, dlatego witam wszystkich!
Swoją przygodę z elektroniką cyfrową rozpocząłem jakiś miesiąc temu, a dziś zabrałem się za ADC. Oczywiście oglądałem poradniki związane z ADC, oprócz tego czytam niebieską książkę. Udało mi się wszystko dość szybko uruchomić. Jest tylko jeden problem, otóż pomiar ADC jest dwukrotnie większy niż powinien - dokładnie dwukrotnie, sprawdzałem miernikiem napięcie na nóżce ADC. Cały układ zmontowałem na płytce stykowej - filtracja zasilania podłączona. Regulacji napięcia dokonuję poprzez potencjometr 10k, do którego doprowadzam 5V, a następnie napięcie z jego wyjścia (0 do 5V) wprowadzam na dzielnik napięcia 10k/10k i dalej na nóżkę procesora (0 do 2,5V).
Analizowałem już wiele razy przykłady z książki, a także inne z internetu i naprawdę nie mam pojęcia, co zrobiłem źle. Wynik pomiaru ADC jak i przeliczone napięcie wyświetlam na LCD, oprócz tego miga sobie LED. Ciekawą rzeczą jest fakt, iż gdy dojadę ADC do 1000 (nawet nie do 1023), to LED przestaje migać i nawet, gdy zmniejszam napięcie na wyjściu dzielnika, to i tak nie pomaga - układ jakby się zawieszał i pomaga tylko reset. Wartość 1000 na ADC osiągam przy około 2,5V na nóżce ADC - pomiar miernikiem. Taktowanie procesora na 1MHz, stąd preskaler na 8.
Kod programu:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.