Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 mar 2025, o 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sie 2014, o 12:19 
Nowy

Witam
Chciałbym podłączyć do procesora ATmega64 moduł ethernetowy. Moduł ten oparty na procesorze Wiznet W5100 miałby komunikować się z procesorem poprzez interfejs magistrali zgodnie z tym co producent przedstawia w karcie katalogowej której fragment zamieszczam poniżej:

Obrazek

W takim przypadku moduł można traktować jak pamięć zewnętrzą dlatego chciałem wykorzystać sposób podłączenia przedstawiony w nocie katalogowej procesora:

Obrazek

Moje pytanie - jak i gdzie podłączyć pin /CS z modułu? Nie wiem co powinienem z nim zrobić.
Myślałem żeby wykorzystać ostatnią, wolną linię adresową A15 do podłączenia z pinem /CS. Dodam, że moduł to jedyne urządzenie na tej magistrali, nie ma tam nic innego podłączonego. Procesor komunikuje się tylko z tym.

Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem funkcjonalności pinu /CS. Czy w każdym cyklu zapisu/odczytu danych musi on zmieniać swój stan? Czy jeśli na magistrali mamy tylko jedno urządzenie to można na stałe ustawić go w stanie aktywnym (podłączając do potencjału GND)?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 sie 2014, o 13:10 
Użytkownik

goose41 napisał(a):
Moje pytanie - jak i gdzie podłączyć pin /CS z modułu? Nie wiem co powinienem z nim zrobić.
Myślałem żeby wykorzystać ostatnią, wolną linię adresową A15 do podłączenia z pinem /CS. Dodam, że moduł to jedyne urządzenie na tej magistrali, nie ma tam nic innego podłączonego. Procesor komunikuje się tylko z tym.

Przyznam szczerze, że nie do końca rozumiem funkcjonalności pinu /CS. Czy w każdym cyklu zapisu/odczytu danych musi on zmieniać swój stan? Czy jeśli na magistrali mamy tylko jedno urządzenie to można na stałe ustawić go w stanie aktywnym (podłączając do potencjału GND)?

/CS to nic innego jak pin aktywujący układ (Chip Select) w twoim wypadku stanem niskim, czyli jak będziesz pod magistralę podłączał tylko jeden układ to możesz na stałe go podłączyć do GND - szczegóły musisz doczytać w nocie. Jak byś miał więcej układów podłączonych to musiał byś sterować dostępem każdego do magistrali za pomocą CS i MCU tak żeby nie było kolizji ;)

Autor postu otrzymał pochwałę

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1