Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 4 kwi 2020, o 05:44


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 20:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 30
Pomógł: 0

Błąd to:
avrdude: set SCK frequency to 500 Hz
avrdude: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

Opis zdarzenia:
przeniosłem procek z płytki testowej (atmega324) do układu docelowego, odpaliłem, po testowałem, wgrałem z 2-3 razy nowy program, chciałem zakończyć pracę i rozłączyłem kabel programatora w układzie - wtedy prawdopodobnie procek zawisł (migająca dioda kontrolna nie świeciła). Przeniosłem procek na czystą płytkę stykową - dalej cisza, nie odpowiada. Aby wyeliminować błędy w połączeniach, wpiąłem na szybko atmegę16 - mkAVRCalculator wykrywa ją poprawnie. Zastosowałem się do tego postu: topic8104.html aby przywrócić życie do atmegi 324 ale niestety dalej ten sam błąd.

Z ciekawości wpiąłem działającą atmegę 16 do układu docelowego i tak jak wcześniej pobawiłem się i nic niepokojącego się nie działo.
Czy faktycznie podczas gdy zasianie było włączone (zasilacz), usb wpięte do kompa, a ja nieudolnie jakoś odłączyłem złącze kanda z układu - to wtedy coś "walnęło"?

Atmega do wyrzucenia czy da radę ją uratować?

PS. Atmega taktowana była 20MHz, wewn. podział przez 8 wyłączony, taktowanie zew. >8MHz, reszta fuse bitów nie ruszana.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 21:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 wrz 2015
Posty: 320
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 8

Sprawdź przez zewnętrzny kwarc

Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 wrz 2019, o 23:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 30
Pomógł: 0

Misiek_86 napisał(a):
Sprawdź przez zewnętrzny kwarc


Zarówno z kwarcem 20MHz jak i bez nie działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 07:42 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 931
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

A dołożyłeś kondensatory (ok. 20 pF) pomiędzy nóżkami kwarca i GND?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 wrz 2019, o 18:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 30
Pomógł: 0

Marhef napisał(a):
A dołożyłeś kondensatory (ok. 20 pF) pomiędzy nóżkami kwarca i GND?


Oczywiście że tak ;-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 wrz 2019, o 12:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 sty 2016
Posty: 30
Pomógł: 0

Obrazek

Panowie, czy podłączenie VCC do programatora gdy używamy zewnętrznego zasilacza jest błędem? Normalnie na płytce stykowej, kabelek od VCC z programatora "wisiał mi w górze", a projektując płytkę zapomniałem o tym. Czy to mogło spowodować kłopoty z atmegą?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 wrz 2019, o 00:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1478
Pomógł: 167

Tak procesora nie uszkodzisz, bo jemu wszystko jedno skąd ma zasilanie. Za to możesz uszkodzić programator lub moduł zasilania na swojej płytce.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO