Witam,
zaczynam zabawę z mikrokontrolerami i od pewnego czasu zmagam się ze stworzeniem prostej strony do sterowania światłem. Zawsze są jakieś problemy ale teraz utknąłem na dobre... Opieram się na projekcie (
http://www.pocketmagic.net/?p=2866), który tylko lekko modyfikuję. Mam problem z 2 sprawami.
Pierwsza to niestabilność serwera. Po około 1h działania strona się nie wczytuje jednak dioda sygnalizacyjna, którą ustawiłem w timerze pracuje prawidłowo. Ilość odświeżeń strony wydaje mi się, że nie ma znaczenia bo jest taki sam efekt po np. 5 odświeżeniach jak i po 300.
Drugi problem to działanie układu. Korzystam z programatora USBasp. Kiedy jest on podłączony do procesora strona działa (chociaż po czasie przestaje). Jednak po odłączeniu złącza kanda kontroler się resetuje i diody pracują prawidłowo ale strona już się w ogóle nie uruchamia. Próbowałem filtracji zasilania układów, pracy na 3,3V i 5V, ustawieniu wszystkich portów na wyjście i ustawienie 1 na wyjściu. Przekaźniki chwilowo są odłączone więc zakłócenia od nich odpadają. Warunki pokojowe. Kwarc 16MHz, Atmega8A. Termometr nie jest na razie uwzględniany bo chcę ustabilizować pracę serwera. Programator podłączony pod RESET(PC6), MOSI(PB3), MISO(PB4), SCK(PB5) i GND.
Kod procka:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Z góry dziękuję za pomoc i w razie czego proszę o wyrozumiałość.

Schemat podłączenia mikrokontrolera:

Schemat stabilizatora: