Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 14:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sie 2016, o 11:05 
Użytkownik

Cześć,
Po dłuższym czasie przerwy w elektronice postanowiłem zrobić pewien mały projekcik. Potrzebuję zrobić obrotomierz serwisowy do skuterów.
A więc tak. Układ musi badać sygnał sterujący cewką wysokiego napięcia. Sygnał ten będzie oscylował w okolicach 12V. Myślałem o dzielniku napięcia ale to nie daje żadnego zabezpieczenia dla układu w razie jakiejś szpilki. Także mam pytanie do was. Czym mógłbym w najlepszy sposób badać ten sygnał ?

@Edit
I jeszcze najważniejsze. Czym zasilić taki układ, żeby stabilnie działał ? Lepiej zrobić osobne zasilanie z akumulatorka czy dałoby rade wyfiltrować napięcie z akumulatora, który będzie ładowany z prądnicy.

Układ będzie się składać z:
- Mały wyświetlacz OLED
- Atmega 48 SMD
- coś do pomiaru napięcia sterującego cewką
- stabilny układ zasilania
- 1 przycisk funkcyjny

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2016, o 15:17 
Użytkownik

Nie wiem jak jest w skuterach, ale pewnie tradycyjnie jest przerywać w obwodzie pierwotnym. Oczywiście tam może wystąpić impuls wysokiego napięcia po przerwaniu obwodu, gdyż cewka stara się przeciwdziałać zmianom natężenia prądu. To ta sama sytuacja jak z przekaźnikiem, ale tam nie można tego diodą stłumić, bo szybkość zanikania pola magnetycznego wpływa na napięcie po stronie wtórnej, dioda zwiększa stałą czasową.
Na pewno trzeba dać rezystor i obciąć diodami. Trzeba też się liczyć, że mogą oscylacje wystąpić, wskazany komparator z histerezą, może też jakiś kondensatorek po tym rezystorze, tam nie będzie wysokich częstotliwości (chyba, że zakłócenia).

PostNapisane: 2 sie 2016, o 15:45 
Użytkownik

Niestety w analogówce jestem zielony także z komparatorami sobie nie poradzę. Nie ma na to jakiegoś prostszego rozwiązania ?

PostNapisane: 3 sie 2016, o 12:47 
Użytkownik

Najlepiej jakbyś oscyloskopem zerknął co tam jest, programowo możesz zrobić coś podobnego jak w przypadku drgań styków w przycisku, jakiś czas przez który układ nie reaguje. Najprostszym układem z histerezą jest bramka Schmitta (np 74HCT132) , normalna bramka, tylko histerezę ma.
Przede wszystkim oszacuj jaki zakres obrotów silnika może tam wystąpić, pewnie rozwiązanie programowe się sprawdzi.

PostNapisane: 3 sie 2016, o 14:46 
Użytkownik

Obroty nie będą raczej przekraczać 14000 na minute czyli 233Hz także chyba nie będzie problemu z filtracją programową.
Co do tej histerezy to muszę poczytać co to jest bo sam termin kojarzę ale całkowicie zapomniałem o co w tym chodziło...

PostNapisane: 7 sie 2016, o 15:42 
Użytkownik

czarekgr napisał(a):
Najlepiej jakbyś oscyloskopem zerknął co tam jest, programowo możesz zrobić coś podobnego jak w przypadku drgań styków w przycisku, jakiś czas przez który układ nie reaguje. Najprostszym układem z histerezą jest bramka Schmitta (np 74HCT132) , normalna bramka, tylko histerezę ma.
Przede wszystkim oszacuj jaki zakres obrotów silnika może tam wystąpić, pewnie rozwiązanie programowe się sprawdzi.

Ten układ co podałeś przyjmuje napięcia sterujące 5V także potrzebuje jakiegoś ukłądu, który mi ten impuls z cewki zmniejszy z około 12V na 5V aby nie spaliło mi układu. Jaki układ najlepiej zastosować ?

PostNapisane: 7 sie 2016, o 16:41 
Użytkownik

cześć
to samo tylko w wersji CMOS

PostNapisane: 7 sie 2016, o 19:32 
Użytkownik

Czyli rozumiem że kupuje tego nanda CMOS z histerezą. Jedne wejście na stałe podpinam pod VCC(12V) a na drugie podaje sygnał z cewki. Układ ten odfiltruje mi szpilki i zostanie tylko czysty sygnał dla mikrokontrolera. Tylko teraz czym mam napięcie wyjścia układu cmos(12V) obniżyć do TTL(5V) żeby nie zakłócało mi pracy układu.

PostNapisane: 7 sie 2016, o 21:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

NP tranzystorem npn w układzie invertera.

PostNapisane: 8 sie 2016, o 01:10 
Użytkownik

niestety zasmucę Cie bez dłubania w elektronice się nie obejdzie,
ja zrobił bym to na zwykłym dzielniku + tzw klamra diodowa czyli zespół diod który ograniczy napięcie na wejściu do maksymalnego napięcia Twojego procesora.Nie radzę podpinać bezpośrednio do Cmosa cewki zapłonowej bo będzie Big BANG :D
Pytanie jakiego typu to ma być pomiar ? (0/1 czy ADC (V) or inny ?)

Pozdrawiam

PostNapisane: 8 sie 2016, o 08:50 
Użytkownik

HVM-a-C napisał(a):
niestety zasmucę Cie bez dłubania w elektronice się nie obejdzie,
ja zrobił bym to na zwykłym dzielniku + tzw klamra diodowa czyli zespół diod który ograniczy napięcie na wejściu do maksymalnego napięcia Twojego procesora.Nie radzę podpinać bezpośrednio do Cmosa cewki zapłonowej bo będzie Big BANG :D
Pytanie jakiego typu to ma być pomiar ? (0/1 czy ADC (V) or inny ?)

Pozdrawiam

Potrzebuje zwykły sygnał binarny dla procesora czyli 1 kiedy jest iskra i 0 kiedy jest jej brak. Cewka jest zasilana ze statora, który daje okoł 12V. Z częścią programową sobie poradzę ale niestety w analogówce leże i kwiczę dlatego potrzebuje poprowadzenia za rękę.

PostNapisane: 9 sie 2016, o 11:01 
Użytkownik

nie jestem pewien jakie dokładnie napięcie występuje miedzy uzwojeniem hv ale podziewam sie koło 10kV
wiec 20 rezystorów 1M i rezystor 1k wszystko precyzyjne do tego klamra diodowowa + opamp
i mamy to. To wystarczy do stwierdzenia czy jest wysokie napięcie czy nie. Zastanawiam sie jeszcze nad jednym skoro urządzenie ma badać takie aplikacje to jak zachowuje sie uszkodzona cewka zapłonowa , ona daje napięcie tylko niższe czy w ogóle nic nie ma ?
Nie jestem mechanikiem wiec tego nie wiem ale wiem za to że takie "detale" będą miały wpływ na całe urządzenie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 9 sie 2016, o 13:18 
Użytkownik

Jak cewka jest uszkodzona to po prostu nie daje na tyle napięcia, żeby wytworzyła się iskra. Układ będzie podpięty od tej "bezpiecznej" strony czyli od strony sygnału sterującego cewką.

Strefa czasowa: UTC + 1