rskup napisał(a):
Co sekundę jak masz wyzwalanie z układu zegarka, to możesz po kolei wykonać operację:
- odczytać wartość temperatury z DS18B20
- wystartować nowy pomiar temperatury na DS18B20
- odświeżyć informacje ekranie
Powtarzasz to w kółko co 1 sekundę.
Dokładnie o tym też myślałem

Aby wykorzystać do czegoś (dokładnie do odczytu zegarka - czasu, daty, czujnika temperatury oraz odczytu prędkości) sprawdzanie flagi co 1 sekundę

...
23.04.2016 r.Po lekkiej batalii z czujnikiem temperatury
DS18B20 doszedłem do ładu i ładnie "upchnąłem" w jednym kodzie odczyt z zegarka daty i czasu oraz obecną temperaturę, która odświeżana jest co 1 sekundę na ekranie (tymczasowo) LCD'ka HD44780.

Teraz zostało tylko oprogramować odczyt prędkości obrotowej koła oraz konwersja na km/h

Do tego chyba musiałbym powołać jakiś timer do życia

a później przekonwertowany wynik odświeżać na wyświetlaczu (podczas testów) LCD HD44780.
PS: Na zdjęciu widać taką kostkę, do której podłączam UsbAsp - proszę nie patrzcie na luty, bo kiedy ją robiłem byłem młodym adeptem elektroniki

(w sumie ostatnio miałem chęć ją zmienić, ale coś nie wyszło - muszę to zrobic!

).
...
Edit:
25.04.2016 r.Tak myślę i myślę nad tym odczytem prędkości, czytałem o tym w Internecie i jakoś nie mogę tego ogarnąć :/
Gdzieś wyczytałem, że potrzebuję obwód koła wraz z oponą, tak więc zmierzyłem to i wyszło mi 2.063m (2m 6cm 3mm).
Aby obliczyć
prędkość potrzebuję znać przebytą
drogę oraz
czas, w którym przebyłem daną drogę (
v = s / t)
A do celów późniejszych (bądź edukacyjnych), jakbym chciał obliczyć przebytą
drogę będę potrzebował
prędkość i
czas (
s = v * t).
Mój czas, to czas pomiędzy impulsami, prawda? oraz przebyta droga w tym czasie to obwód mojego koła, czyli musiałbym do tego użyć jakiegoś timer'a, tak? Może Timer1 i ICP1 (PB0 - ATmega8) i pomiar czasu zacząć od pojawienia się stanu wysokiego na ICP1 (zbocze narastające), a kończyć pomiar czasu po ponownym pojawieniu się stanu stanu wysokiego na ICP1 - czyli jeden pełny obrót koła.
Na obecną chwilę tyle mi przyszło do głowy. Macie jakieś ewentualnie inne pomysły?