Witam. Ponieważ projektuje obecnie obecnie układ do pomiaru napięcia stałego w zakresie od 0V do 50V poszukuje skutecznego sposobu na zabezpieczenie wejścia przetwornika ADC przed uszkodzeniem. Przeglądnąłem już wiele stron i tutaj na forum oraz innych forach ale nigdzie niema dobrze opisanego tego tematu. Na jednych schematach takich zabezpieczeń dodaje się dodatkowe rezystory a na innych nie, jedni piszą żeby używać zwykłych diod przełączających np. 1N4148 a inni żeby diod Schottky'ego. Może układ z dodatkowych wzmacniaczem operacyjnym w roli wtórnika jest lepszy niż takie zabezpieczanie ? Założyłem ten temat, aby usystematyzować tą sprawę więc proszę o opinie osób które coś takiego robiły i mają pojęcie o tego typu zabezpieczeniach, bo kolejne gdybania są raczej bezproduktywne. Na obecną chwilę myślę o takim układzie dla zewnętrznego przetwornika ADC MCP342x:
Jako że diody zabezpieczające powinny mieć jak najmniejszy prąd wsteczny to po przeszukaniu kilku stron znalazłem diody1N6263 które mają bardzo mały prąd wsteczny równy 200nA przy Vr=50V.

Jeśli ten układ jest poprawny to proszę o doradzenie jaka powinna być wartość rezystora ograniczającego prąd ? Może warto dodać jakiś niewielkim kondensator równolegle do wejścia przetwornika bo i z taką sytuacją się spotkałem.
Warto by się dowiedzieć jak taką sytuacje poprawnie rozwiązać i dobrze zabezpieczyć nasz układ więc z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź.