Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 maja 2026, o 14:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lut 2016, o 15:39 
Użytkownik

Witam serdecznie użytkowników forum.

Mam problem z dogadaniem się z układem PCF8583. Jest on podłączony do atmegi sygnałami SDA oraz SCLK, zasilanie jest (sprawdzałem multimetrem), przerwania na INT działają bo podpięta tam diodka ładnie świeci co ok sekundę. Z pomocą książki p. Mirka naskrobałem kilka prostych funkcji do obsługi I2C i chciałem sobie wyświetlić godzinę na ekranie LCD (stosowne funkcje do LCD działają poprawnie). Jednak nie mogę za nic w świecie się dobrać do tego mojego zegarka ... Funkcja main wygląda następująco :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wyświetlacz nie wyświetla tekstu, po zakomentowaniu I2C_write_buff wszystko działa.

Czyli problem jest w w/w funkcji. Oto ona:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

I tu się chyba wszystko sypie. W celu debugowania sprawdzam sobie linijka po linijce gdzie przestanie mi wyświetlać cokolwiek na wyświetlaczu. Okazuje się że w miejscu

I2C_write(address);

procesor utknie i dalej nie pójdzie ... ale linijkę wyżej jest dokładnie ta sama funkcja z adresem urządzenia i wszystko śmiga do tej pory. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc ?

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lut 2016, o 16:06 
Moderator

Po pierwsze to na DVD masz w pełni działający kod, po drugie w funkcji bibliotecznej I2C_write_buff() z książki nie ma żadnego błędu ...

a skoro ci nie działa to znaczy , że niechybnie zbaboliłeś połączenia tylko jak zwykle to bywa - każdy początkujący zarzeka się jak nie powiem kto i czego, że ma od strony sprzętowej WSZYSTKO dobrze - więc po co tam schemat pokazywać jak to łączy no nie ? ;) ... a tymczasem to zwykle tu się każdy wykłada (podpowiem, że wcale nie chodzi o same poprawne połączenia SDA i SCL) ...

druga sprawa to dlaczego nie skorzystasz jak mówię z gotowego kodu na DVD i do tego ze sprzętowego TWI .... Zabrałeś się za bibliotekę do programowego I2C a ta biblioteka bez zmian w kodzie powinna być odpalona co najwyżej na taktowaniu 8MHz więc jeśli masz większe to już masz problem

PostNapisane: 16 lut 2016, o 16:35 
Użytkownik

a więc problemem może być prędkość taktowania, bo schemat jest ten sam co na ATB 1.04.

Pewnie w takim razie wypada ustawić taktowanie na odpowiednie w jakiejś funkcji inicjalizującej tak ?

Będę kombinował zatem dalej, dziękuję za porady :)

PostNapisane: 16 lut 2016, o 16:44 
Moderator

Taktowanie procka chcesz funkcją ustawiać ? .... a jak myślisz do czego są fusebity ?

PostNapisane: 16 lut 2016, o 16:48 
Użytkownik

nie nie nie ... nie taktowanie procka. Taktowanie magistrali I2C na 100kHz lub 400kHz. Ale może najpierw spróbuję faktycznie obniżyć do wewnętrznego 8MHz taktowanie procka

PostNapisane: 16 lut 2016, o 16:50 
Moderator

no ja o taktowaniu procka mówiłem na potrzeby soft I2C

PostNapisane: 16 lut 2016, o 17:12 
Użytkownik

a jeśli mam taktowany procek zewnętrznie 16MHz to oprócz ustawienia konkretnych rejestrów żeby I2C śmigała z prędkością 400kHz lub 100kHz to trzeba jeszcze coś zmieniać ? Bo dość wymagane jest w mojej aplikacji to 16MHz na procku i zastanawiam się czy da się wtedy współpracować z PCF8583 (spodziewam się żę można ;) )

PostNapisane: 16 lut 2016, o 17:40 
Moderator

Już pisałem tobie, że robisz (nie obraź się bez sensu) .... że robisz to na programowym I2C zamiast na sprzętowym TWI bo wtedy będzie działać niezależnie od taktowania procka i będzie działać funkcja do ustawiania prędkości I2C. A dla programowego i2c ona nie działa - więc mówię - przekombinowujesz wszystko do góry nogami troszkę ... tak mi się wydaje. I tym bardziej jeśli robisz programowe i2c to zapomnij o 400 kHz

PostNapisane: 16 lut 2016, o 17:55 
Użytkownik

mefimess napisał(a):
I tu się chyba wszystko sypie. W celu debugowania sprawdzam sobie linijka po linijce gdzie przestanie mi wyświetlać cokolwiek na wyświetlaczu. Okazuje się że w miejscu

I2C_write(address);

procesor utknie i dalej nie pójdzie ... ale linijkę wyżej jest dokładnie ta sama funkcja z adresem urządzenia i wszystko śmiga do tej pory. Czy ktoś jest mi w stanie pomóc ?

Może masz zły adres układu? Sprawdź jaką masz wersję z "A" czy bez i wtedy dobierz odpowiedni adres. Może wtedy przejdzie tę linijkę. A tak poza tym to wszystko to co mówi Mirek :D

PostNapisane: 16 lut 2016, o 19:28 
Użytkownik

Pokaż cały kod, bo tak mało informacji i ciężko pomóc.

PostNapisane: 16 lut 2016, o 20:47 
Użytkownik

Dziękuję Panowie za dotychczasową pomoc.

Aczkolwiek mam pytanie p. Mirku - jak to zrobić 'sprzętowo' ? W bluebooku jest chyba tylko ten 'programowy' sposób albo coś przeoczyłem ? Czym one się różnią ?

P.S. A i na przyszłość - absolutnie się nie obrażam, wręcz dziękuję za słowa krytyki, bo jeśli krytyka jest słuszna (a w tym wypadku istotnie chyba jest) to wtedy człowiek staje się lepszy i nie popełnia głupich błędów :)

PostNapisane: 16 lut 2016, o 21:01 
Moderator

mefimess napisał(a):
Aczkolwiek mam pytanie p. Mirku - jak to zrobić 'sprzętowo' ? W bluebooku jest chyba tylko ten 'programowy' sposób albo coś przeoczyłem ?

Ostatnio mówiłem tak do SunRivera ale i do ciebie powiem, za to co w cytacie - no normalnie tylko nasłać na ciebie milicję obywatelską :lol: .... no panie kochany , panie kochany litości - poczytaj wyżej ci pisałem - już DWA RAZY pisałem a teraz TRZECI ale przysięgam ostatni.

Dlaczego rzuciłeś się na programowy i2c zamiast na sprzętowy TWI ( toż TWI to I2C) i jest w bluebooku .... no ręce i pałki milicyjne opadają ;)

mefimess napisał(a):
A i na przyszłość - absolutnie się nie obrażam,

To się cieszę bo ja w żadnym momencie nie mam zamiaru nikogo obrażać ;) ... wszystko co mówię to jest żartobliwie i w tonie przyjacielskim a nie jakiejś chorej krytyki i zadufania .....

Więc w tył zwrot panie kochany i dawaj na TWI - teraz jaśniej ? ;)

PostNapisane: 16 lut 2016, o 21:03 
Użytkownik

Obydwie wersje są w bluebook. Programowa to taka gdzie stany na pinach ustawiasz sam sam taktujesz linię scl i sam wysyłasz dane na sda a sprzętowe twi to wewnętrzny moduł który za nas to robi my musimy tylko odpowiednio ustawić jego rejestry.

PostNapisane: 16 lut 2016, o 21:12 
Użytkownik

Ze swojej strony proponuję sprawdzić adres na I2C - są dwa kodowania na 7 i 8 bitach. Arduino ma te krótsze...

PostNapisane: 16 lut 2016, o 21:13 
Użytkownik

Takie podejście do ucznia powinno być wszędzie ;)

Hmmm... chyba się tu nam wkradła mała pomyłka, bo jak teraz tak patrzę do BB to ja korzystam z rozdziału "RTC - sprzętowa implementacja TWI" i stamtąd sobie rozumowałem funkcje i starałem się je użyć u siebie - tylko przedrostki zamiast TWI_* dawałem I2C_* bo tak jak Pan mówi to jest to samo a mi jakoś bardziej I2C_* podchodzi, sam nie wiem czemu. Dlatego całkiem możliwe że po prostu mam taktowanie 16MHz i to mi psuje wszystko, bo resztę mam tak jak w tym rozdziale. Sprawdzę co i jak i dam znać jak mi się coś uda wykombinować.

Pozdrawiam ! :)

@Bartek123:
Teraz chyba rozumiem różnicę i z tego co patrzę to rzeczywiście bazuję na sprzętowych rozwiązaniach tylko nieporozumienie jest w nazwach moich funkcji. Sprawdzę taktowanie procka

PostNapisane: 16 lut 2016, o 21:26 
Użytkownik

Jak masz sprzętową wersję to powinno ci ruszyć nawet przy 20mhz prześlij cały kod z wszystkimi funkcjami, bo tak ciężko powiedzieć chociaż chyba wiem co robisz źle jest taka linika w bluebook np DDRC = (1<<7) i ważne w tym jest to, że niema tam | A ty pewnie robisz tak DDRC |= (1<<7).

PostNapisane: 16 lut 2016, o 22:17 
Użytkownik

Ruszyło.

Nie mam pojęcia co, nie mam pojęcia jak - ruszyło. Zostało to okupione co prawda jednym programatorem, odnalezieniem starego (hoho ! mój pierwszy zbudowany układ elektroniczny) programatora, zablokowania w jakiś sposób atmegi, znalezienia innej.

Ale było warto :) Teraz szukam przyczyn i analizuję.

Pozdrawiam wszystkich !

Strefa czasowa: UTC + 1