tomtas napisał(a):
Przepraszam za te duze litery nie wiedziałem.Raczej nie korzystam z forum żadnych to takie pierwsze
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Podłączenie zewnetrznego kwrcu nie pomogło
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]Błąd wogóle dziwny nie wiem czemu na dole pisze o ATtiny
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATtiny10 is 1E 90 03
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]Szukałem po necie na różnych stronach ale nie znalazłem takiego błędu
Czy te procesory są nieodwracalnie uszkodzone???
Ten błąd wynika ze specyfiki pracy AVR Dude. Żeby w ogóle chciał wykryć procesor trzeba mu
wpisać czego ma szukać, no to mu się wpisuje wykryj procesor i może zobacz czy to jest ATtiny 10.
Program rozpoznaje procesory po "zaszytych" w nich sygnaturach. Łączy się z procesorem i odczytuje
sygnaturę. A że nie może się połączyć i odczytać to wypisuje, że spodziewał się tego ale się nie zgadza
i nie wie "co jest grane".
Co do reszty to może zacznij od początku.
Jak to masz wszystko połączone, jakich narzędzi używasz, procesor na stykówce czy w jakimś układzie, na
Cakiejś płytce prototypowej?
czy używasz eclipse?
Błąd rc=-1 wskazuje w 99% na błędne połączenia.
Może też być przestawione taktowanie. Układ fabrycznie nowy wymaga spowolnienia przy komunikacji.
A jeśli już coś w nim zmieniałeś to może być potrzebny albo zewnętrzny kwarc, albo zewnętrzny sygnał
zegarowy...