Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 kwi 2026, o 10:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2015, o 15:17 
Nowy

Witam.
Problem jest następujący (niestety jeszcze jest):

Układ:
1. atmega1284p zasilanie 5V
2. enc28j60 zasilanie 3v3
3. wyjścia zbuforowane zgodnie z schematem

Problem:
Przy taktowaniu atmegi (oczywiscie czestotliwosc w avrstudio zgodna z rezonatorem) 16MHz układ pracuje prawidłowo i stabilnie.
Przy zmianie rezonatora na 20MHz układ zrywa komunikację (dosyć szybko). Atmega sie nie wiesza.
Na oscyloskopie w momencie kiedy wysylane sa dane z modulu obserwujjąc MISO widac, ze są paczki danych. Ping działa.
W momencie kiedy nie działa prawidłowo niezaleznie od danych z sieci widac tylko pojedyncze szpilki.
Program jest już okrojony do granic możliwości. Wszystkie przerwania wyłączone.

sprawdzane na kilku rezonatorach, procesorach modułach i na 2-ch płytkach.

...jeżeli komuś coś się nasuwa to prosze o sugestie, lub ew. co moge uszczegółowić.

dziekuje
w.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2015, o 15:39 
Użytkownik

Cześć, z tego co mi się kojarzy jak gdzieś czytałem, to ENC28J60 ma ograniczoną prędkość na magistrali SPI. Byc może po podciągnięciu taktowania przekraczasz ją i wszystko pada? Sprawdzałeś ustawienia SPI pod tym względem?

PostNapisane: 10 gru 2015, o 16:02 
Moderator

marmur napisał(a):
z tego co mi się kojarzy jak gdzieś czytałem, to ENC28J60 ma ograniczoną prędkość na magistrali SPI

oooojo joj .... oj .... no to kolega tutaj niestety opowiada straszne rzeczy ....

ENC może być taktowany GRUUUUBO więcej niż w ogóle wytrzymałby NAJSZYBCIEJ taktowany biedny AVRek. Kłopoty to mogą właśnie być gdy jest ZBYT małe taktowanie SCK w "rozmowach" procka AVR z ENC

w związku z tym - sama zmiana kwarca to jedno - a czy autor pomyślał o ustawieniach SPI tak aby wycisnąć z niego maksimum prędkości ?

Poza tym w takich awariach to najczęściej - człowiek projektant popełnia błędy - więc jak ja słyszę, że ktoś pisze - że wszystko zrobił od strony elektronicznej idealnie i dlatego nawet nie pokazuje schematu własnego jak to ma zrobione to już zapala się czerwona lampka - która mówi - że na końcu okaże się pewnie, że jednak to właśnie to jest ciemna strona mocy takiego projektu

PostNapisane: 10 gru 2015, o 16:14 
Nowy

Oczywiście nie napisałem, że idealnie, tylko , że na 16MHz działa prawidłowo (przynajmniej tak się wydaje).
...Jednak to co teraz zrobiłem sugerując się poprzednim postem to usunąłem ustawianie bitu SPI2X (SPSR |= (1<<SPI2X);). Jak na razie działa.
...Wolałbym jednak dokładnie poznać genezę problemu... co w tej chwili czynię.

PostNapisane: 10 gru 2015, o 17:11 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
oooojo joj .... oj .... no to kolega tutaj niestety opowiada straszne rzeczy ....

W takim razie odwołuję co mówiłem :D Ostatnio dużo interesowałem się tematem STM32 i tymi procesorami się sugerowałem ;)

Strefa czasowa: UTC + 1