tominio_1 napisał(a):
Tylko jak mam dodać tego nulla?
Prosto zajrzeć do Bluebooka i poczytać o tablicach ... znakowych .... Wtedy będziesz wiedział, że skoro przygotowujesz tablicę na 4 znaki swojej temperatury ( a faktycznie wkładasz tam różną ich ilość (zastanów się dlaczego) ... to tego NULL'a .... zero po prostu - SAM MUSISZ dokładać, albo zerować tablicę przed wpisem nowej wartości.
Ale i tak to co przyprawia o dreszcze w tym kodzie to używanie volatile float temp1; brrr masakra

jakby tego nie można było wysłać na terminal bez tego kociego floata .... a już kompletnie nie wiadomo po co jeszcze doklepałeś volatile ?
Co za problem wysłać sobie na rs232 po kolei
subzero
cel
.
cel_fract_bits
czyli znak, później dziesiątki, później kropkę i później dziesiętne części stopnia ?
------------------------ [ Dodano po: 11 minutach ]tominio_1 napisał(a):
Zmieniłem trochę deklaracje tablic temperatura1-8
To ci nie pomaga a wręcz przeszkadza i poza tym też w końcu dostaniesz dziwne wyniki

jak zaczną skakać temperatury np z -12.1 a 3.7 - to się zdziwisz co dostaniesz czasem za dziwną temperaturę

.... Zrobienie tych tablic ze spacjami to już pomijam że marnotrawstwo pamięci (chociaż możesz powiedzieć że to cię mało obchodzi bo masz m128

.... ) ..... ale po prostu tak się nie robi i jeszcze będziesz miał przez to babole
poza tym, w tym twoim kodzie można byłoby magazynować te temperatury bez ŻADNYCH tablic znakowych, TYLKO i WYŁĄCZNIE jako liczby

np
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wkładać do nich temperatury tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a wysyłać je jakąś fajną funkcją zamiast dziesiątkami mega IF()'ów
język c
pomyśl ile się kod uprości, o ile będzie czytelniej a do tego nie ma ANI JEDNEGO floata w programie ani niepotrzebnych tablic znakowych
www.youtube.com/mirekk36 ]