ramrusazer napisał(a):
Niveasoft napisał(a):
Dlaczego ktoś mu w kilku zdaniach nie wytłumaczy jak to działa i zachęci bardziej do zgłębienia zasady działania tranzystorów?
Niveasoft napisał(a):
Aspektów jak widzisz jest dużo więcej i nikt nie ma złych intencji tylko pewne rzeczy trzeba doczytać i wiedzieć.
Tematy na pewno były już poruszane i nie ma co za każdym razem pisać od nowa...a po Tobie będą jeszcze setki takich jak Ty
Cytuj:
Żeby sobie z tym poradzić musisz otworzyć jakąś książkę, na przykład "Sztuka elektroniki" albo wpisać w przeglądarkę BUZ10 czy tam 11 i zobaczyć jak to robią inni..
Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś

Ja bym jeszcze dorzucił do tego kurs w EdW na temat tranzystorów, oraz oślą łączkę też z EdW.
Nic dodać nic ująć - ja po prostu uważam, że nie da się w 2-3 zdaniach wyjaśnić jak działają tranzystory komuś kto np nie wie jeszcze jak działają diody, albo jak działają rezystory ....
Więc oczywiście jestem pełen podziwu i popieram takie podejście jak kolega Niveasoft, że przynajmniej próbuje cokolwiek napisać - ale sam wiem z doświadczenia - że to w 99,99% przypadków nic nie da - jeśli ktoś nie ma tych wcześniejszych podstaw (diody, rezystory a nawet kondensatory) ...
A odsyłanie od Oślej łączki z EdW to nie jest równoznaczne z odsyłaniem do googla albo zbywaniem kogoś - no niestety - NO NIE DA RADY bez chociaż takich podstaw bawić się elektroniką. A każdy z nas wie - że te PODSTAWY nie są takie trudne i że warto zainwestować troszkę czasu aby je poznać ....
Jeśli to kogoś nie przekonuje i nie ma czasu na poznawanie - to jak mówię, nie pomogą takie opisy - co najwyżej spowodują, że kolega weźmie inny tranzystor, zwykły bipolarny tak jak pokazuję to przecież NOMEN OMEN w poradniku i mu wtedy zadziała (o czym WPROST pisałem wyżej) ... a jak już zadziała to będzie mógł sobie później myśleć i spokojnie douczyć się różnic pomiędzy tymi tranzystorami ....
www.youtube.com/mirekk36 ]