Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 kwi 2026, o 19:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2015, o 12:12 
Użytkownik

Hej Mam taki mały kłopocik. Mam podtrzymanie ds3231 na baterii 3V podłączone standardowo do nóżki Vbat tj. nóżka 14 ds3231
Po zaniku zasilania zegar staje. Nie resetują się ustawienia w kalendarzu ani w zegarze tylko po prostu staje. Nie działa odliczanie czasu
Kiedy wyjmę wtyczkę o godzinie 11:29:30 poczekam kilka minut to kiedy włączę ponownie zasilanie, zegar startuje od 11:29:30.
Kiedy zaś odepnę baterię zegar startuje z ustawień 0:00:00 znaczy to dla mnie że podtrzymanie działa tylko nie działa wewnętrzny rezonator
Wszelkie inne podłączenia tego zegara są zgodne z notą katalogową tak więc wszystkie niewykorzystane nóżki do GND filtrowanie zasilania i zasilanie
bateryjne z kondensatorkiem itp. Myślę że mam uwalonego DSa bo drugi zegar o podobnej konfiguracji działa mi bez zarzutu, jednak nie mam już drugiego
żeby spróbować wymienić . Może jednak jest jakiś bit który za to odpowiada? miał ktoś kiedyś podobny problem ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2015, o 14:57 
Użytkownik

Miałem kiedyś podobny problem. Powodem było zbyt niskie napięcie na baterii.

PostNapisane: 30 maja 2015, o 15:24 
Moderator

Ja stosuję nawet nie baterię a ZWYKŁY kondensator żelowy (DOKŁADNIE taki sam jak w zestawach ATB) i WSZYSTKO prawidłowo działa.

PostNapisane: 1 cze 2015, o 05:53 
Użytkownik

Zobacz sobie w control register 0x0E bit 7 "Enable oscilator"

PostNapisane: 1 cze 2015, o 08:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do kondensatorka to ja wtrącę 3 grosze...

Wiedząc że wzór na prąd kondensatora wynosi Ik = Ck*(dUk/dt) oraz zakładając że pobór prądu z niego będzie liniowy, otrzymujemy:

dt = Ck*(dUk/Ik)

Przyjmijmy że w układzie zastosowaliśmy kondensator o pojemności 1F na napięcie 5,5V. Naładowaliśmy go do 4,5V bo był zasilany przez diodę i oddaje do naszego RTC ciągle 300uA prądu. Przyjmijmy ze zegar przestaje działać przy 2,5V, zatem zmiana napięcia na kondensatorze od momentu wyłączenia zasilania do wyłączenia zegara będzie wynosić 2V.

w zwiazku z tym otrzymujemy:

dt = 1F * (2V/300uA) = 1*(2/0.0003) = 6666,7 sekundy co daje 1,86 godziny, czyli 1 h i 52 minuty.

Znając życie ten czas będzie dłuższy bo ze spadkiem napięcia pobór prądu się zmniejsza. Dlatego też warto takie kondensatorki stosować wtedy, z reszttą układ będzie wtedy w trybie standby więc będzie łykał o połowe mniej prądu czyli czas podtrzymania wydłuży się dwukrotnie. Dlaczego warto stosować taki kondek? Bo nie musimy przejmować się baterią...

Cena tez nie jest jakaś zabójcza:

http://www.tme.eu/pl/details/buc-1f/sup ... 4ab2dd3548

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

Ech, gapa ze mnie. Wziałem pod uwagę nie ten prąd co potrzeba. W nocie jest coś takiego:

Obrazek

Zatem jeżeli prąd potrzymania jest mniejszy od zakładanego o 100 razy to czas potrzymania wydłuży się 100 razy. Czyli będzie wynosił 200h czyli ponad 8 dni.

Myślę że warto ;)

PostNapisane: 2 cze 2015, o 11:46 
Użytkownik

Nefarious19 -
Pewnie, że warto. Przekonałeś mnie pewnie zastosuję w przyszłych projektach Tym czasem spieszę powiedzieć, że zegar się odwiesił. WYjąłem baterię na dłużej i załadowałem ją ponownie i wszystko gra. Podejrzewam, że chodziło o jakieś zakłócenie. kiedy rozładował się kondensatorek elektrolityczny przy baterii zresetowała mi się pamięć w DSie i po ponownym włączeniu układu brak zasilania głównego nie ma przerwy w zliczaniu. Do tej pory kilka prób odłączenia zasilania na dłużej i krócej nie ma znaczenia. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Strefa czasowa: UTC + 1