Witam.
Pracuje właśnie nad pomiarem pH wody przy pomocy sondy do tego przeznaczonej. Sonde oczywiście już mam, teraz walczę z pomiarem.
Sonda generuje napięcie w zakresie ok. -400mV do 400mV. Podłączyłem ją pod wzmacniacz operacyjny OPA129, teraz mam na wyjściu z niego -3V do 3V.
No i teraz mam problem z tym, jak przekształcić ten zakres napięć na 0-5V,
tak bym mógł zmierzyć go przy pomocy ADC mikrokontrolera AVR. Na elektrodzie mi trochę podpowiedzieli, ale przestali się odzywać

.
Dzięki pomocy osób z tamtego forum postał taki schemat:

Problem z nim jest taki, że nie mam zakresu 0-5V, tylko przykładowo 2-4,5V. Piszę przykładowo, dlatego że testowałem na kilku różnych wzmocnieniach, a nie pamiętam ile dokładnie wynosił
zakres dla tego podanego na schemacie. Niestety nie bardzo mi pasuje jaki zakres, bo obniża mi rozdzielczość pomiaru

. Moglibyście podpowiedzieć co powinienem zmienić, żeby uzyskać
pełen zakres 0-5V? Od razu mówię, że nie potrzebuję pomiaru w zakresie -3 do 3V, wystarczy nawet -2 do 2V. A może w ogóle inaczej podejść do tematu?
A tak na koniec mam jeszcze jedno pytanie. Co się stanie jak do portu mikrokontrolera podam napięcie ujemne, np. -2,5V? Wiadomo, że nie będę wstanie zmierzyć jego wartości przy pomocy przetwornika ADC, ale czy mikrokonroler się spali?
Pozdrawiam