Witam serdecznie!
Gdzieś w czeluściach internetu wyczytałem, że dźwięki o częstotliwości około 15kHz są niesłyszalne dla osób około 40 lat, a dla osób poniżej 18 roku życia takich jak ja są one słyszalne. Zrobiłem prosty program na Attiny45 generujący sygnał o około 15kHz (skorzystałem w wewnętrznego RC), zmierzyłem miernikiem, i wyszło około 15,03kHz. Podłączyłem (przez rezystor oczywiście 1K) głośnik i... dźwięk jest słyszalny dla osoby około 40 lat. Kombinowałem niemiłosiernie, ale nigdzie nie doszedłem. Pomyślałem, że wykopię z pudła Arduino i wykorzystam w nim funkcję 'tone' dla 15 kHz . Również zmierzyłem miernikiem - 15,01 kHz. Ale ten dźwięk z Arduino nie był już słyszalny dla osoby około 40lat. Chciałbym pogłębić swoją wiedzę i dowiedzieć się , dlaczego na Attiny nie działa tak jak chciałem, a Arduino dało radę. Gdzieś pod spodem wkleję kod obu programów. Z góry dziękuje wszystkim zainteresowanym.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
język cpp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.