Witam Panie kolego. Ja przeważnie stosuje przekaźniki na 5V z takim zasilaczem. 2A powinno starczyć na zasilenie 16 przekaźników i dobrze, że stosujesz ULN. Ja rozwiązuje to w taki sposób, że przy przekaźnikach daje diodę Shotiiego od strony 5V na zasilanie przekaźników i zaraz za nią w zależności od obciążenia przekaźnikami dobieram kondensator w granicach od 470uF nawet 2200uF zależy ile prądu sumarycznie mogą pobrać przekaźniki jeśli są wszystkie załączone. Naskrobie poglądowy schemat zasilania przekaźników i procesorka i zaraz zamieszczę to będzie łatwiej zrozumieć. U mnie zdaje egzamin i nie mam problemów z procesorkiem. Zawsze działa poprawnie. A jak masz jeszcze ADC To następna ceweczka z kondensatorkami jak mogę jeszcze podpowiedzieć to kondensatorek 100nF między masę a pin reset. Świetnie zdaje egzamin w przypadku takich zakłuceń.

C2,C3=(10uF-47uF)
C4,C5,C6=(100nF, C6 możesz dać śmiało nawet 470nF)
C1=(470uF-2200uF) w zależności od sumarycznego poboru prądu jeśli są załączone wszystkie przekaźniki. Np jeden przekaźnik pobiera 100mA w czasie pracy 16x100mA=1,6A pojemność minimalna 1000uF max 2200uF.
Zamiast diody możesz dać dławiczek