Witam.
Dostałem na gwiazdkę prezent w postaci starteru uC:

-1) Wczoraj wszystko działało jak należy - wszystko się kompilowało w Eclipsie ustawiłem wewnętrzny oscylator 8MHz tak jak radził P. Mirek w poradniku "Jak zacząć? cz1.cz.2" - Dwie diody mrygały naprzemiennie. Niestety narazie nie mam dostępu do kondensatorów.
0) Dzisiaj podłączam Atmega8 z zasilania zewnętrznego i zaczynam wgrywać program.
Kompiluje w Eclipsie -> wyskoczył błąd w stylu rc-1 (TAK WIEM ŹLE PODŁĄCZONE KABELKI ale ja NIC nie dotykałem - nie mam kota ani psa). Zdenerwowany sytuacją zacząłem kilka razy zwierać masę z rezystorem 20k(w nocie jest ze 10k ale myśle że nic się nie stanie jak zastosuje 20k) aby zresetować układ.
Napięcia między
Zaczęło iskrzyć(przez zwieranie masy z rezystorem), szybko odłączyłem zasilanie i przetwornica 5v spalona (napięcie teraz wynosi 6V).
1) Postanowiłem jeszcze raz wszystko od nowa podłączyć tym razem z zasilania USB, ciągle wyskakuje błąd rc-1 i tak do teraz...
Powtarzam : brak kondensatorów!Napięcie między (bezpośrednio do nóżki):
AVCC - GND wynosi 3,7V
VCC - GND - 4,84V
RST - GND - 4,94V
50 razy sprawdzałem połączenie między programatorem a uC, sprawdzałęm brzęczykiem bezpośrednio do nóżek uC. Zmieniałem porty USB i niestety ciągle to samo.
a) Czy może to być wina ustawień Fuse Bitów i potrzebuje dodatkowego kondensatora tak nagle?
b) Czy przez nie stosowanie kondensatorów mogłem uszkodzić uC oraz programator? Kolega po spaleniu przetwornicy 5V nadal mógł się połączyć z uC

Poniżej zamieszczam swój układ

Cytuj:
avrdude.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe done. Thank you.
Compiled special for
http://forum.atnel.pl (v5.11.1)
Jeśli chodzi o mkAVR Calculator to próbuje na ustawieniach:
avrdude -p atmega8 -c usbasp -P usb -B 8
avrdude -p atmega8 -c usbasp -P usb -B 8
Lecz na obydwa nie działają:/