Jestem bardzo zadowolony z obecnych wyrobów tej firmy - oczywiście z tych niestety nielicznych które zakupiłem i używam. Ale mam klika uwag na temat tego, co by może było warto zmienić. Przede wszystkim według mnie brakuje stałego wyjścia napięcia 3,3V na wyjściu przetwornicy ATB-PWR. Jest tylko opcja albo 5 albo 3.3. Ale stosując np. karty CD czy inne elementy wymagające zasilania 3.3v to trzeba stosować dodatkowy element. To samo z Atmelkami zasilanym napięcie 3.3V i zastosowaniem wyświetlacza LCD - chociaż tutaj nie jestem pewien wysterowania LCD z procka zasilanego 3.3V. Ale to tylko takie przykłady.
Druga sprawa to brak modułu na karty SD - jest tylko mikroSD a te z jakiegoś powodu nie chcą u mnie działać. Działają tylko SD 2 GB ( 8 GB dopiero będę sprawdzał). Na chwilę obecną w prototypie byłem poniekąd zmuszony zastosować coś takiego
http://www.programatory.com.pl/www/inde ... &Itemid=93. Wiem że można zrobić samemu ale w moim przypadku to nierealne - przynajmniej nie na tyle żeby dać do do testowania przed dopuszczeniem do stosowania. Zresztą - moduły przetwornic już poszły w pewnym urządzeniu - a czy zatwierdza to się dopiero okaże w przyszłości ( czasami trwa to ponad rok). Gnębi ich zastosowanie Atmega 32 w urządzeniach przemysłowych - ale to inny temat.
Jak już tak się rozpisałem - może warto by uwzględnić napiecie 12V i 5 V na przetwornicy ATB - na 12 V właśnie sie "rozbiłem" - poszedł projekt ale z innymi układami z czego nie jestem zbytnio zadowolony. Wolałbym przetworniki ATB ale zmieniać układ własnoręcznie to niestety nierealne - owszem można kilka ale nie sporą ilość jaką przewiduję w przypadku uzyskania zgody do stosowania.
Na temat indeksów w książkach - to wiadomo brak odczuwam bardzo dotkliwie ale temat był poruszany i wyjaśniony. trudno. I tak sporo się nauczyłem i praktycznie dzięki Mirkowi zainteresowałem się programowaniem AVR w języku C - za co mu serdeczne dzięki. Wprawdzie ciężko to idzie bo pamięć emeryta to nie pamięć studenta - ale pomaleńku daję radę. A jak utknę na problemie to daję sobie z nim spokój - trudno się mówi a..
To tyle jak na razie z mojej strony. Oczywiście - to tylko moja wydumana opinia z którą nie trzeba sie zgadzać.