Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 mar 2025, o 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2014, o 09:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jestem bardzo zadowolony z obecnych wyrobów tej firmy - oczywiście z tych niestety nielicznych które zakupiłem i używam. Ale mam klika uwag na temat tego, co by może było warto zmienić. Przede wszystkim według mnie brakuje stałego wyjścia napięcia 3,3V na wyjściu przetwornicy ATB-PWR. Jest tylko opcja albo 5 albo 3.3. Ale stosując np. karty CD czy inne elementy wymagające zasilania 3.3v to trzeba stosować dodatkowy element. To samo z Atmelkami zasilanym napięcie 3.3V i zastosowaniem wyświetlacza LCD - chociaż tutaj nie jestem pewien wysterowania LCD z procka zasilanego 3.3V. Ale to tylko takie przykłady.
Druga sprawa to brak modułu na karty SD - jest tylko mikroSD a te z jakiegoś powodu nie chcą u mnie działać. Działają tylko SD 2 GB ( 8 GB dopiero będę sprawdzał). Na chwilę obecną w prototypie byłem poniekąd zmuszony zastosować coś takiego http://www.programatory.com.pl/www/inde ... &Itemid=93. Wiem że można zrobić samemu ale w moim przypadku to nierealne - przynajmniej nie na tyle żeby dać do do testowania przed dopuszczeniem do stosowania. Zresztą - moduły przetwornic już poszły w pewnym urządzeniu - a czy zatwierdza to się dopiero okaże w przyszłości ( czasami trwa to ponad rok). Gnębi ich zastosowanie Atmega 32 w urządzeniach przemysłowych - ale to inny temat.
Jak już tak się rozpisałem - może warto by uwzględnić napiecie 12V i 5 V na przetwornicy ATB - na 12 V właśnie sie "rozbiłem" - poszedł projekt ale z innymi układami z czego nie jestem zbytnio zadowolony. Wolałbym przetworniki ATB ale zmieniać układ własnoręcznie to niestety nierealne - owszem można kilka ale nie sporą ilość jaką przewiduję w przypadku uzyskania zgody do stosowania.
Na temat indeksów w książkach - to wiadomo brak odczuwam bardzo dotkliwie ale temat był poruszany i wyjaśniony. trudno. I tak sporo się nauczyłem i praktycznie dzięki Mirkowi zainteresowałem się programowaniem AVR w języku C - za co mu serdeczne dzięki. Wprawdzie ciężko to idzie bo pamięć emeryta to nie pamięć studenta - ale pomaleńku daję radę. A jak utknę na problemie to daję sobie z nim spokój - trudno się mówi a..
To tyle jak na razie z mojej strony. Oczywiście - to tylko moja wydumana opinia z którą nie trzeba sie zgadzać.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 sty 2014, o 09:52 
Użytkownik

stachn napisał(a):
estem bardzo zadowolony z obecnych wyrobów tej firmy - oczywiście z tych niestety nielicznych które zakupiłem i używam. Ale mam klika uwag na temat tego, co by może było warto zmienić. Przede wszystkim według mnie brakuje stałego wyjścia napięcia 3,3V na wyjściu przetwornicy ATB-PWR. Jest tylko opcja albo 5 albo 3.3. Ale stosując np. karty CD czy inne elementy wymagające zasilania 3.3v to trzeba stosować dodatkowy element. To samo z Atmelkami zasilanym napięcie 3.3V i zastosowaniem wyświetlacza LCD - chociaż tutaj nie jestem pewien wysterowania LCD z procka zasilanego 3.3V. Ale to tylko takie przykłady.

Tzn chcialbys aby przetwornica dawała dwa napiecia naraz?

PostNapisane: 20 sty 2014, o 09:53 

Powiem z własnej strony, sam używam przetwornic ATB-PWB, po pierwsze nie widzę możliwości zrobienia dwu napięć. Po pierwsze jak sobie to wyobrażasz ? to jest układ jednonapięciowy, po za tym miejsca już na niej brak na jakiekolwiek rozbudowy ;).
Sam wolę mieć główne zasilanie tj. 5V właśnie na jakimś module DC/DC, a lokalnie jak potrzebuje na lm1117 robię 3.3V Po pierwsze łatwiej walczyć z zakłóceniami wtedy.

Co do indeksów w książkach, skorowidze są zrobione i to do obydwu pozycji, wystarczy poszukać na forum. Kolega Jaglasty zrobił bodajże do BB i GB.

Takie moje subiektywne opinie na temat przetwornic. Co do napięć, 5/12V pewnie można by z Mirkiem porozmawiać przy większej ilości sztuk. By zmienił wartości w dzielnikach. Tylko to już pytanie do Mirka.

PostNapisane: 20 sty 2014, o 10:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Co do 12V - rozmawiałem z Mirkiem. Opcja 3.3V - no cóż Lm1117 nie jest taki duży ale możliwe ze sie nie da. To tylko moja sugestia i ewentualna potrzeba. Zgadza się - dwa napięcia naraz na jednym dodatkowym pinie. Dodatkowo np. LM 1117. Rezygnując z opcji wyboru napięcia to miejsce by sie znalazło. Oczywiście wymagało by to innej płytki i cena układu większa. Natomiast można mieć w ofercie oba warianty - ale nie jest to żaden przymus tylko takie moje widzimisie.
Oczywiście ze indeksy mam za co jestem wdzięczny- ale zazwyczaj nie ma ich pod ręką i nie wszystko tam jest. Można powiedzieć ze są pomocne ale w ograniczonym zakresie - fakt lepiej to niż wcale.

Ostatnio edytowano 20 sty 2014, o 10:36 przez stachn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2014, o 10:33 

No wiesz, nic nie stoi na przeszkodzie by dopisać czego nie ma. Sam wiesz czego ci w nich brakuje, dopisz.

PS. Główną zaletą przetworniczki jest to że jest mała, dwunapięciowa i można nią sterować.

PostNapisane: 20 sty 2014, o 11:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mała - zgoda.
Dwunapięciowa - jedno napięciowa z możliwością zmiany poziomu napięcia wyjściowego.
Można nią sterować - zgoda.

Dopisanie czego brakuje w indeksie? no cóż można i tak ale to wymaga sporo czasu i kilkakrotnego czytania a zawsze coś umknie. To nie wersja elektroniczna w której można dać opcję wyszukaj i odnotowywać strony lub uruchomić program do indeksowania.

Ostatnio edytowano 20 sty 2014, o 11:07 przez stachn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 sty 2014, o 11:05 

No widzisz, a jaglastemu się chciało ;).

PostNapisane: 20 sty 2014, o 11:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Widocznie ma na to czas i ochotę.

PostNapisane: 20 sty 2014, o 11:11 

Sam porobiłem sobie zakładki z kolorowych karteczek, do mojego 1 wydania, co by wiedzieć gdzie są kluczowe zagadnienia.

PS. Jak by lekko przeprojektować obwód PCB to by upchnął jakiegoś małego stabilizatora 3.3V, tylko pewnie trzeba by wtedy przerobić też gniazdo na ATB, a to jest główne zapotrzebowanie na przetwornice.
Wiesz koszty, koszty, koszty.

Sam przerabiałem przetwornice z innej firmy, właśnie z 12V, na 5V zmieniając jeden rezystor. Teraz wolę dopłacić do Mirkowych.

PostNapisane: 20 sty 2014, o 14:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

O zastosowanie takiej dwu-napięciowej przetwornicy w zestawach ATB nie wchodzi ogóle w rachubę. Tam jest oryginalnie dostępne 3.3V. Raczej jako osobny zestaw do innych zastosowań. Tak się składa, że ja owszem uruchamiam projekt na zestawie ATB ale następnie na płytkach uniwersalnych buduje taki układ- do testów terenowych nie nadaje się moduł ATB. Na tych płytkach właśnie stosuje przetworniki Mirka i inne moduły o ile zachodzi taka potrzeba. Nawiasem mówiąc zainteresowały mnie przetworniczki 12V - można wiedzieć jakie to? Szukam takiej która pracuje w temperaturze -30 do +70 ( lub więcej) stopni. Redukcja napięcia z 24V na zasilaniu do 12V na odbiorze przy czym znaczy spadek napięcia na kablu - zależny od odległości i stanu kabla. W grę tylko dostawca który stały zapewni dostęp do niezmienionego układu ale dopiero po dłuższym czasie ( wymagana zgoda na stosowanie).

Strefa czasowa: UTC + 1