No to masz DWA scenariusze:
1. Zakładając że umiesz sobie przekierować jakiś port w routerze, żeby dzięki niemu było publiczne dojście do modułu WIFI - no to już masz JEDNO, czyli możliwość wysłania danych z telefonu do modułu WIFI w domu. Ale niestety - moduł WiFi nie umie zrobić odpowiedzi typu RESPONSE
Moduł WiFi próbuje odpowiedzieć całkiem nowym pakietem i próbuje go wysłać pod adres IP i Port z którego dostał informację i tu KICHA! nigdy to nie dotrze do twojego telefonu ... zapomnij
2. Zakładając to co w pkt.1 wyżej - możesz jedynie postawić serwer na PC w domu, który odbierze informację z telefonu po UDP i odeśle ją jako RESPONSE, programowo na PC da się to zrobić.
-------------------------------
Jest jeszcze teoretycznie trzeci scenariusz - ale taki mocno pośredni, gdzie trzeba byłoby korzystać z hostingu i skryptów php - ale z dużym poślizgiem czasowym ... to troszkę zakręcone - ale czasem też może się przydać, wyjaśnię to za jakiś czas w specjalnym poradniku wideo
------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]Lu_let napisał(a):
.....
Moje pytanie wynika, z tego co pisał kolega wyżej:
Cytuj:
tyle tylko że praktycznie żaden operator komórkowy nie pozwala niczego wysyłać do klienta
a później
Cytuj:
Serwer UDP da radę spokojnie odesłać dane do klienta
Urządzeniem inicjującym połączenie ma być oczywiście telefon, który ma nadać wiadomość i odebrać potwierdzenie.
Tu dla wyjaśnienia kolega Harry miał 100% racji i właśnie piszę ci to w pkt.1 - że nie da się NIC a NIC wysłać do telefonu, nie może on zadziałać bowiem nigdy jako serwer z uwagi na blokady NAT'a stosowane przez operatorów sieci komórkowych.
A to co ja później napisałem to nie jest żadnym zaprzeczeniem tego co napisał Harry - tylko podpowiedzią, że jest pewien mały wyjątek polegający na tym, że do telefonu MOŻNA odesłać swego rodzaju ODPOWIEDŹ (Response) na nadany pakiet. Nie można zaś wysłać nowego pakietu co niestety próbuje robić moduł WIFI. Ta odpowiedź (response) możliwa jest tylko do wykonania z poziomu programu np na PC - trzeba jednak dobrze się zapoznać z możliwościami własnego serwera UDP w środowisku programistycznym, którego się używa.
www.youtube.com/mirekk36 ]