Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 10 lip 2025, o 16:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 26 lis 2015, o 15:19 
    Nowy

Witam serdecznie!
    Zakupiłem moduł atnelowski wifi232 i po podłączeniu dzieje się coś dziwnego. Podpiąłem diode do pinu nReady (który odpowiada za gotowość modułu do współpracy) i zaczęła ona migać. A moduł odbiera jedynie komendy, gdy stan pinu nReady jest niski(czyli aktywny - to w sumie logiczne). Czy macie może pomysł co mogłem zrobić źle? Wklejam zdjęcie podłączonego modułu na stykówce - oczywiście UART przez konwerter napięć, a zasilanie 3V3 przez przetwornice.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 26 lis 2015, o 15:34 
    Użytkownik

Kolego może lepiej sformułuj pytanie bo pytasz dla czego miga dioda czy dlaczego odbiera komendy at. A czy program atnela ATBWIFI kolega testował ?

PostNapisane: 26 lis 2015, o 15:37 
    Nowy

Racja. Oczywiście próbowałem zarówno przez putty i przez ATBWifi, skutek ten sam - gdy dioda świeci to moduł odpowiada, a gdy nie świeci cisza. Nie wiem czy to pomoże ale dodam że dioda miga ze stałą częstotliwością - około 0,3 Hz. Pytanie jest takie dlaczego moduł zachowuje się właśnie w ten sposób i jak to zmienic?

PostNapisane: 26 lis 2015, o 15:57 
    Moderator

JA bym z chęcią pomógł ale .... ale praktycznie KOMPLETNIE nic nie rozumiem - więc przepraszam - nie jestem w stanie pomóc. ....

to co mnie zadziwia to fakt opisywania jakiegoś tam wydumanego problemu migającej diody .... Nie wiem - no nie wiem do czego kolega się odnosi ... do jakiej dokumentacji, do jakiej noty, do jakich poradników ?

A może po prostu postaraj się obejrzeć po kolei poradniki i rób ćwiczenia razem zemną ?
    https://www.youtube.com/playlist?list=P ... wm5eG9slfB

Pomijam tu oczywiście dwa pierwsze odcinki - takie pół żartem pół serio .....

Dla ciebie podstawowy odcinek to ten na temat konfiguracji przez RS232 ale też o zasilaniu modułu itp itd .... Wtedy jak zadasz konkretne pytania do poradnika to pewnie będzie można coś z nich zrozumieć i pomóc ....

PostNapisane: 26 lis 2015, o 16:00 
    Użytkownik

Cytuj:
    Wklejam zdjęcie podłączonego modułu na stykówce

Po pierwsze - gdzie antena modułu???
    A po drugie - zamiast tego małego elektrolitu przy module wstaw tam co najmniej 220uF, a na wejściu 5V do przetwornicy dostaw co najmniej 470uF.

PostNapisane: 26 lis 2015, o 16:44 
    Nowy

Poradniki oczywiście obejrzane :) Bez tego bym nawet sie nie odważył dodawać tematu.

Odnoszę się do dokumentacji ze strony atnela w pdf. Dotyczy ona WIFI232. Kiepski ze mnie tłumacz, to może po kolei.
    Nóżka 9 modułu wifi jest oznaczona jako PWM2 - domyśle używana w funkcji nReady. Gdy nReady jest w stanie aktywnym to oznacza że moduł jest gotowy do pracy. I TU MAM PROBLEM, bo stan na tej nóżce mi się ciągle zmienia, co oznacza że moduł raz jest gotowy a raz nie!

PostNapisane: 26 lis 2015, o 17:29 
    Użytkownik

Kolego pomińmy to miganie diody. W czym jest problem nie możesz połączyć sie z modułem ,czy nie możesz modułem połączyć się z wifi co się dzieje ? Bo twoje pytanie tyczy się tylko diody i migania. Nie wiemy jak skonfigurowałeś moduł czy go skonfigurowałeś. Może być kilka przyczyn problemu. Opisz bardziej szczegółowo. Wiesz ty jesteś początkujący wifi a my jesteśmy początkujący w zrozumieniu twojego problemu

PostNapisane: 26 lis 2015, o 17:57 
    Nowy

Jak temat mówi mam problem z konfiguracją.
    1. Połączenie kablami z komputerem przez RS232 (z konwersją napięć) - zrobione
    2. Zasilanie modułu - zrobione
    3. Antena wpięta

Włączam putty, ustawiam prędkość 115200,
    wybacz ale znowu musze sie uczepić tej diody:
    dioda świeci:
    wysyłam "+++" przez terminal -> dostaje odpowiedz 'a' od modułu -> wysyłam 'a' przez terminal ->dostaje odpowiedź "+ok" i przez chwile dostaje echo wpisywanych liter z klawiatury. Czyli wszystko jest OK
    ale po 2 sekundach dioda gaśnie:
    wysyłam "+++" przez terminal -> cisza... Tak jakby zasilanie przestało po prostu działać. Może rzeczywiście masz racje z tymi kondensatorami, skocze pewenie jutro do jakiegoś elektronicznego i kupie pare większych kondensatorów i wepne w zasilanie

PostNapisane: 26 lis 2015, o 21:04 
    Moderator

slerda napisał(a):
    wybacz ale znowu musze sie uczepić tej diody:

dlatego ja się wyłączam z wątku ... Baw się kolego dalej z diodą .... A jak skończysz i zechcesz odnieść się do konkretów to wtedy może uda mi się pomóc

slerda napisał(a):
    Kiepski ze mnie tłumacz, to może po kolei.

To znaczy jak ? ciężko ci przetłumaczyć notę PDF z atnela napisaną w języku polskim na ... na język polski ? .... no coraz lepiej

aż wszedłem na stronę atnela czy przypadkiem nie wkleiłem tam wersji angielskiej - ale nie jak BYK pobiera się plik: ATNEL-WIFI232-T_PL.pdf i wszystko jest po polsku .....

więc kolego no już przechodzisz samego siebie (wybacz) w jasności przekazu odnośnie problemu

Strefa czasowa: UTC + 1