Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 21:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2015, o 10:34 
Nowy

Witam
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc.
Po obejrzeniu 4 poradników odnośnie modułu Atnel WIFI 232T (z kończyłem na konfiguracji AP ), postanowiłem podłączyć mój moduł Atnel WIFI 232T poprzez ATB USB RS 232 i moduł Atnel AIR. W pierwszej kolejności zainstalowałem sterowniki do ATB USB RS 232 i sprawdziłem poprzez MKAVRCalculator 1.1.0 build 70 i okazało się że ATB USB RS 232 komputer widzi na porcie 7. Po tych czynnościach podłączyłem do zasilania moduł Antel AIR, wpiąłem go do ATB USB RS232 i niestety po zasileniu całego układu na module Atnel AIR są zapalone cały czas dwie diody zielona i niebieska. Z poradników wiem że niebieska w zależności w jakiej konfiguracji jest nasz moduł,będzie świeciła dopiero po podłączeniu do jakiegoś urządzenia. Jednak mój moduł Atnel AIR ma zapalone dwie diody bez podłączonego modułu Atnel WIFI 232T. Po podłączeniu modułu Atnel WIFI 232T i użyciu programu ATBWIFI tak jak w poradnikach niestety również nie działa. Po ustawieniu COM7 i kliknięciu start w programie wyświetlane jest AT+Time out. Zamieszczam dwa zdjęcia. Zdjęcie 1 to zdjęcie zworek na ATB USB RS 232T a zdjęcie 2 pokazany zasilony moduł Atnel Air.
ObrazekObrazek
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Przemek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2015, o 12:26 
Moderator

rudnicki8 napisał(a):
Jednak mój moduł Atnel AIR ma zapalone dwie diody bez podłączonego modułu Atnel WIFI 232T.

Ale to jest prawidłowa sytuacja ... i nic w tym dziwnego. Więc to zostawmy.

rudnicki8 napisał(a):
Po podłączeniu modułu Atnel WIFI 232T i użyciu programu ATBWIFI tak jak w poradnikach niestety również nie działa. Po ustawieniu COM7 i kliknięciu start w programie wyświetlane jest AT+Time out.

Ok i to mogę zrozumieć - być może jest jakiś problem i trza go rozwiązać.

Teraz zrób tak jak opiszę niżej i opisz mi efekt.

1. Odłącz kabel USB od przejściówki
2. wetknij w perzejściówkę moduł AtnelAIR wraz z włożonym od razu WIFI
3. teraz podepnij kabel USB do przejściówki
4. sprawdź czy program ATB WIFI Config się łączy

PostNapisane: 23 mar 2015, o 13:05 
Nowy

Bardzo dziękuję za pomoc.
Problem rozwiązany wszystko elegancko działa :)
Mam jeszcze jedno pytanie :
Czy możliwe że problem powstał z powodu nie wlutowania modułu WIFI na Atnel Air?
Pozdrawiam
Przemek

PostNapisane: 23 mar 2015, o 15:20 
Moderator

rudnicki8 napisał(a):
Czy możliwe że problem powstał z powodu nie wlutowania modułu WIFI na Atnel Air?

No ale teraz nie rozumiem - działa czy nie działa ? ;) bo piszesz jakby zaskoczyło a pytasz się czy to że nie działa to z powodu niewlutowania ...

Strefa czasowa: UTC + 1