Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki
Teraz jest 22 lis 2019, o 14:29


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 15:53 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Cześć,
Czy możecie mi podpowiedzieć jak wstawić stringa z edittext do listy
tzn taki kod
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


i teraz oczywiście to ładnie się wyświetla po kliknięciu
ale chciałbym aby zamiast "sterowanie" pojawił się text który mam w edittext

bo zrobienie czego takiego jak niżej nie wyskakuje błąd ale po uruchomieniu zamyka się aplikacja

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


jak to ogarnąć

ktoś coś ?
z góry dzięki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:05 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

Próbowałeś zawartość Edittext wstawić do zmiennej tekstowej a potem tę zmienną dać do List?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:25 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Tak wychodzi ?
:)

masz jakiś inny pomysł ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:27 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

eclipse_ napisał(a):
Tak wychodzi ?
:)

masz jakiś inny pomysł ?


Nie rozumiem. To działa czy nie? :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Niestety nie działa



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:34 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

No to niestety nie wiem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:42 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


czy coś w tym stylu - toż to podstawowe operacje na listach ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

czyli równie dobrze może być

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:44 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

Twierdzi że mu nie działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 16:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


czy coś w tym stylu - toż to podstawowe operacje na listach ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

czyli równie dobrze może być

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



mirekk36 napisał(a):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

tu jest OK
ale to
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


zamyka aplikację



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 17:00 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

A nie powinno być EditText1.Text ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 17:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Jaglarz napisał(a):
A nie powinno być EditText1.Text ?


tak sprawdziłem i to



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 18:40 
Online
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24871
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Jaglarz napisał(a):
Twierdzi że mu nie działa.



jak nie działa jak działa .... ;)

tylko jak się próbuje na oślep dawać "coś tam" .... to nie dziwota

toż listę trzeba najpierw zainicjalizować

nie wspomnę już o tym, że edita trzeba dodać do zmiennych globalnych itp itd

wystarczy nie zrobić którejś z podstawowych operacji i wiadomo że program się wywróci do góry nogami - ja tam nie widziałem w tym wątku ANI JEDNEGO jakiegoś poprawionego kodu autora wątku .... tylko prozę - typu "to mi też nie działa, tak mi też nie działa ... aha i tak też mi nie działa" .... no to jak tu można pomagać ? .... chyba, że "na jasnowidza" ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 19:24 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Jaglarz napisał(a):
Twierdzi że mu nie działa.



jak nie działa jak działa .... ;)

tylko jak się próbuje na oślep dawać "coś tam" .... to nie dziwota

toż listę trzeba najpierw zainicjalizować

nie wspomnę już o tym, że edita trzeba dodać do zmiennych globalnych itp itd

wystarczy nie zrobić którejś z podstawowych operacji i wiadomo że program się wywróci do góry nogami - ja tam nie widziałem w tym wątku ANI JEDNEGO jakiegoś poprawionego kodu autora wątku .... tylko prozę - typu "to mi też nie działa, tak mi też nie działa ... aha i tak też mi nie działa" .... no to jak tu można pomagać ? .... chyba, że "na jasnowidza" ;)


robię to tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 20:27 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

W B4A wklejamy kody przy pomocy Basic.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 20:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Jaglarz napisał(a):
W B4A wklejamy kody przy pomocy Basic.


proszę
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 20:43 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

Nie działa ci bo przypisujesz zawartość Edittexta do listy w momencie startu/tworzenia
Activity a wtedy Edittext jest pusty.


Przenieś fragment blok.AddAll(Array As String(EditText1.text,"Zakończ")) do zdarzenia EditText1_EnterPressed


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 28 paź 2018, o 20:55 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 paź 2018
Posty: 13
Pomógł: 0

Dzięki pomogło :)

------------------------ [ Dodano po: wczoraj, o 20:55 ]

teraz pora na wodotryski :)
może ktoś podpowie jak dodać ikonkę przy pozycji z listy (np. z lewej strony)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 31 paź 2018, o 19:59 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3305
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 88

Zobacz coś z tego: https://www.b4x.com/android/forum/pages ... +add+image



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Listy w B4A
PostNapisane: 2 lis 2018, o 14:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 sty 2018
Posty: 76
Pomógł: 8

Witam
skorzystaj z customlistview to potężna klasa zalecana przez ERELA
https://www.b4x.com/android/forum/threa ... iew.84501/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO