Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 20:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 mar 2014, o 00:46 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Chciałbym wam zaprezentować mój sposób na komunikowanie się z mikroprocesorem z poziomu laptopa za pomocą języka Java napisanym w środowisku graficznym (zresztą inaczej ni umiem), gdzie dużo programu sobie wyklinamy myszką – ot takie układanie ”klocków lego”. Jestem samoukiem uczyłem się sam głównie z Internetu, a do tego nie znam języka angielskiego, ale bardzo lubię język Java konkretnie Java SE.

Pierwszym elementem będzie ściągnięty z Internetu program „Eclipse”, a dokładniej „eclipse-standard-kepler-SR2-win32.zip” ze strony http://www.eclipse.org/downloads/ wersja 32bit , bo taki mam system.
Obrazek
Drugim elementem będzie również ściągnięty z Internetu program ”WindowBuilder Pro”, a dokładniej „WB_v1.6.1_UpdateSite_for_Eclipse4.3.zip” ze strony https://www.eclipse.org/windowbuilder/download.php
Obrazek
Oraz dodatkowo wtyczki ułatwiające prace : „Easy_Shell_1.4.1.zip” ze strony http://sourceforge.net/projects/pluginbox/files/easyshell/Release-1.4.1/Easy_Shell_1.4.1.zip/download?use_mirror=heanet i „net.sf.fjep.fatjar_0.0.31.zip” ze strony http://sourceforge.net/projects/fjep/ - pierwsza wtyczka pozwala ze środowiska Eclipse od razu przeskoczyć do katalogu roboczego z naszym tworzonym programem, a druga pozwala na zapakowanie dodatkowych zewnętrznych bibliotek do naszego programu typu (*.jar). Ale o wtyczkach trochę później.

No to zaczynamy. Po rozpakowaniu programu Eclipse w dowolnym miejscu i kliknięciu „eclipse.exe” wybieramy katalog na nasze programy „workspace”, a następnie zamykamy okno powitalne i mamy „surowe” środowisko Java. Na górnej belce klikamy(LPM lewym przyciskiem myszy) na napisie „Help -> Install New Software…” pokarze się okno „Install”.
Obrazek
A w nim kliknąć klawisz "Add…"
Obrazek
Pokarze się okno „Add Repository” w nim klikamy(LPM) klawisz „Archive…” i wskazujemy ściągnięty na dysk program „WB_v1.6.1_UpdateSite_for_Eclipse4.3.zip” (UWAGA!... nie rozpakowywać – ma być w formie zip, tak jak został ściągnięty). Potem klikamy(LPM) na klawisz „OK”.
Obrazek
Okno „Add Repository” zniknie, teraz kliknąć na klawisz „Select All” i na klawisz „Next>”
Obrazek
Rozpocznie się instalacja, potem kliknąć klawisz „Next>” i jeszcze raz „Next>” , później zaznaczyć akceptacje licencji i kliknąć na klawisz „Finisch”.
Obrazek
Zacznie się ładowanie środowiska graficznego. Jeszcze tylko zatwierdzić okienko mówiące o restarcie Eclipse i to wszystko.

Po uruchomieniu Eclipsa dokonujemy pewnych ustawień środowiska graficznego, czyli: na górnej belce klikamy(LPM) „Window -> Preferences”. Ukarze się nam okno „Preferences” a w nim klikamy na „WindowBulider -> Swing -> Code Generation” i tu zaznaczamy tak jak na obrazku i klikamy na klawisz „Apply”.
Obrazek

Obrazek
Następnie przechodzimy na zakładkę „WindowBulider -> Swing -> Code Generation -> Event handlers” i tu zaznaczamy tak jak na obrazku i klikamy na klawisz „Apply”.
Obrazek
Ja lubię sobie zaznaczyć „WindowBulider -> Swing -> LookAndFeel” żeby Eclipse pamiętał styl(tu - Nimbus) potem klawisz „Set Default” , no i „Apply” i „OK”. Ale każdy może sobie wybrac własny styl.
Obrazek
No teraz możemy zacząć pisać. Zaczniemy od stworzenia formatki. Na górnej belce klikamy(LPM) „File -> New -> Java Project”
Obrazek
Ukarze się nam nowe okno „New Java Project” a w nim wpisujemy nazwę naszego projektu (ja nazwałem mój projekt „COM Port Terminal” ponieważ inspiracje zaczerpnąłem z projektu pana John Radabaugh o nazwie „Java Serial Port Terminal”) i klikamy na klawisz „Finish”
Obrazek
Teraz otwieramy nasz projekt klikając(LPM) na niego, potem klikamy(PPM prawy przycisk myszy) na „src” przechodzimy do „Packane” i klikamy(LPM) na niego otworzy się nowe okno.
Obrazek
Tu wpisujemy nazwę – pakunku na pliki (ja wpisałem „paczka”) i klikamy na klawisz „Finish”.
Obrazek
Klikamy(PPM) na nasz pakunek i przechodzimy do „Other…” i klikamy(LPM) na niego otworzy się nowe okno a w nim otwieramy „WindowBulider -> Swing Designer” i zaznaczamy(LPM) „JFrame” i klikamy na klawisz „Next >”.
Obrazek

Obrazek
Teraz wpisujemy nazwę aplikacji (ja wpisałem „Terminal”) i klikamy na klawisz „Finish”.
Obrazek
Teraz już możemy się przyjrzeć naszej aplikacji , ale najpierw zajmijmy się uwagą Eclipsa co do naszego kodu. Kliknąć(LPM) na „żaróweczkę z ostrzeżeniem” a potem wybrać opcje z podpowiedzi ja wybieram przeważnie pierwszą i klikam dwukrotnie na nią.
Obrazek
No i po kłopocie…
Teraz klikamy na zakładkę „Design”(nieco poniżej naszego programu) i już mamy naszą formatkę gotową do wypełniania różnymi komponentami. I to by było natyle…
Obrazek

Obrazek

W następnym spotkaniu budując nasza aplikację zajmiemy się manager’ami rozkładu dla jednych to przekleństwo a dla drugich błogosławieństwo ja osobiście często z nich korzystam.

Piotr

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 mar 2014, o 21:53 
Użytkownik

panie na to czekam :D a nie lepiej było by w NetBeans ? Ja teraz próbuje ogarnąć JSSC.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 13:03 
Użytkownik

Czy lepiej w Netbeans'ie - pewnie tak. Sam zaczynałem od Netbins'a moją przygodę z Java SE, i bardzo dużo mnie uczył (szczególnie jego podpowiedzi i przejrzystość pisanego kodu). I pewnie zawsze będę Netbeans'a używał, ale niedawno odkryłem wtyczkę "graficzną" na Eclipse i postanowiłem ją przetestować prezentując aplikacje do komunikowania się z portem COM, którą już dawno temu "poskładałem" w Netbeans'ie. Eclipse ma pewną zaletę - wtyczka na AVR. Dlatego fajnie by było w jednym Eclipse mieć Javę i AVR na mikroprocesory.

Piotr

PostNapisane: 18 mar 2014, o 15:10 
Użytkownik

No przyznam Ci też rację , i dodam jeszcze że w eclipse jest mnie tych "bajerów " i się lepiej połapać gdzie i co :D A ta wtyczka aż taka nowa nie jest jeszcze rok temu ją widziałem gdzieś :D

PostNapisane: 18 mar 2014, o 15:11 
Użytkownik

A netbeans z czego się uczyłeś? Możesz polecić jakieś materiały.

PostNapisane: 18 mar 2014, o 15:23 
Użytkownik

Ja się uczyłem w taki sposób że coś tu przeczytałem , coś tam i po sklejałem to w całość i jakoś poszło.

PostNapisane: 14 lut 2015, o 23:57 
Użytkownik

Witam.
Powiem tylko że jestem pod WIELKIM wrażeniem. Genialny kurs.
Chciałbym tylko dopytać co z pobranymi plikami: „Easy_Shell_1.4.1.zip" i "net.sf.fjep.fatjar_0.0.31.zip" ?
Pozdrawiam Adam

PostNapisane: 16 lut 2015, o 21:03 
Użytkownik

Program "net.sf.fjep.fatjar_0.0.31.zip" tworzy pliki JAR zawierające zewnętrzne biblioteki, dzięki czemu będzie możliwe uruchamianie go na dowolnym komputerze z zainstalowaną Javą. To samo zrobiliśmy z poziomu eclipse - "JAVA: Jak zrobić komunikację RS232-COM część_3" podłączając bibliotekę "PortableRXTX.jar"
Program „Easy_Shell_1.4.1.zip" ułatwia poruszanie się w eclipsie. My poradziliśmy się bez niego, dlatego nie pisałem o nim.

Strefa czasowa: UTC + 1