Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 16:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lut 2014, o 15:23 
Użytkownik

Witam... :)
Od pewnego czasu zajmuje się kontrolką WebBrowser. Szukałem trochę informacji i projektów z jej wykorzystaniem w necie i postanowiłem zrobić mini przeglądarkę internetową i opisać ją na forum.

Na początek otwieramy Microsoft Visual C#, i tworzymy nowy projekt klikając na: New Projct.. --> WindowsFormsApplication, nadajemy nazwę: "Przegladarka" i klikamy OK.
Teraz zmieniamy nazwę naszego okna z Form1 na "Brak strony". Następnie z toolboxa dodajemy jeden TextBox oraz 4 kontrolki Button. Pole tekstowe nazywamy "txtAdres" - posłuży nam ono do wpisywania adresu strony.
Przyciskom nadajemy nazwy: "Button_Wstecz", "Button_Dalej", "Button_Odswiez", "Button_Stop". Następnie każdemu przyciskowi usuwamy wyświetlany tekst. A dla przycisków Button_Wstecz i Button_Dalej ustawiamy Enabled na false, będziemy je aktywować dopiero po otworzeniu jakiejś strony. Teraz dodajemy jeden panel w którym umieścimy WebBrowser. Dla panelu i dla textboxa ustawiamy właściwość Anchor na Top, Bottom, Left, Right. Dzięki temu podczas rozszerzania okna programu, okno przeglądarki i textbox również odpowiednio się rozszerzą.

Powinniśmy teraz mieć coś takiego:
Obrazek

Teraz z zakładki Common Controls wybieramy: WebBrowser. Jeszcze tylko zmieńmy jego nazwę na "przegladarka". Powinien on automatycznie zakryć cały panel.
Obrazek

Teraz aby po wpisaniu jakiegoś adresu do textboxa możne go było otworzyć, napiszemy kod który uruchomi daną stronkę po naciśnięciu klawisza Enter. W tym celu tworzymy zdarzenie KeyPress dla pola tekstowego txtAdres i w jego wnętrzu wpisujemy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Funkcja sprawdza czy został naciśnięty enter (kod 13 w ASCII). W tym momencie nasz programik ma już podstawową funkcję przeglądarki internetowej - potrafi wyświetlić stronę. Strony mają tytuł, który również powinien być gdzieś widoczny. Sprawmy by nasz program posiadał te funkcje. W tym celu tworzymy zdarzenie Navigated dla kontrolki przegladarka. We wnętrzu funkcji wpisujemy:
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Teraz oprogramujemy przyciski. Klikamy 2 razy na przycisk Button_Wstecz i wpisujemy:
język csharp

Teraz kilkamy 2 razy na Button_Dalej i wpisujemy:
język csharp

Teraz 2 razy na Button_Odswiez:
język csharp

i 2 razy na Button_Stop:
język csharp

Tak oto napisaliśmy prostą przeglądarkę internetową. Teraz dodajmy jeszcze obrazki dla przycisków (BackGround Image):
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazki znalazłem na google grafika.
Teraz wybieramy zielony trójkącik, i oto efekt:

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2014, o 22:34 
Użytkownik

Witam super :)

Mam pytanko odnośnie tej kontrolki. mam kamerkę IP skonfigurowaną z TP linkiem aby oglądać obraz łącze się z siecią i podaje odpowiedni adres IP i wyświetla mi się strona z obrazem czy jest możliwość przechwycenia tylko kwadraciku z obrazem a nie całej strony i wyświetlenia jej w takiej kontrolce ?

Może pytanie mnie na tema ale mnie o nurtuje

PostNapisane: 7 lut 2014, o 22:47 
Nowy

stachu napisał(a):
Mam pytanko odnośnie tej kontrolki. mam kamerkę IP skonfigurowaną z TP linkiem aby oglądać obraz łącze się z siecią i podaje odpowiedni adres IP i wyświetla mi się strona z obrazem czy jest możliwość przechwycenia tylko kwadraciku z obrazem a nie całej strony i wyświetlenia jej w takiej kontrolce ? Może pytanie mnie na tema ale mnie o nurtuje

Tylko całą stronę tak przechwycisz, pogadaj z Sunem , może udostępni program do śledzenia ruchu w obrazie kamerki
a może jakoś go się da namówić żeby opisał jak to zrobić ...

PostNapisane: 7 lut 2014, o 22:54 
Użytkownik

;) chodzi mi czy za pomocą tej kontrolki da się wyświetlić jedynie zady obszar na stronie www to by mi wystarczyło :)

Na razie fajerwerków nie planuję :)

dzięki za odpowiedź :)

Strefa czasowa: UTC + 1