iras napisał(a):
ale wystarczy że zbliżam palec
Tyle razy powtarzam - palec to można hmm zbliżać - nie wiem np do żelazka, do pralki, gorącej kuchenki elektrycznej, do lodówki .... do kaloryfera
ale w elektronice nie używamy palca do dotykania elementów i zastanawiania się "dlaczego coś tam się dzieje jak dotykam palcem" .... naprawdę odpuść sobie takie testy i zapomnij o nich.
Pin podświetlenia LCD - prosta sprawa - albo masz go podłączyć do GND i wtedy brak podświetlenia albo do VCC i jest podświetlenie - WSZYSTKO
jaki z tego można wniosek wysnuć ? ano że procek na swoim pinie gdy jest ustawiony jako WYJŚCIE może podać GND lub VCC a więc? ... a więc możesz podłączyć pin podświetlenia do pinu procka .... programowo ustawić go na wyjście i wystawić albo stan niski (GND) albo stan wysoki (VCC) i tak programowo będziesz sobie sterował podświetlaniem .... (na pewno nie palcem)
jak to programowo zrobić ? - no w książce Bluebooku masz WSZYSTKO panie na ten temat a jeśli mało to zajrzyj jeszcze tutaj na szybko:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.htmlalbo do dowolnego mojego poradnika video o miganiu diodami LED - bo traktuj podświetlenie jako diodę LED właśnie
------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]a jeśli oczywiście interesuje cię skąd się bierze to zjawisko tajemnicze dla ciebie no to jednak musisz chcąc nie chcąc zacząć troszkę poczytać o podstawach elektroniki czyli np tranzystorach ... ich pracy itp ... ale także o rezystorach, stanie wysokiej impedancji itp itd. To wcale nie jest takie trudne i wystarczy zacząć od popularnej tzw "oślej łączki" którą można znaleźć na łamach EdW czy też na stronie elportal.pl ... MUSISZ też zaglądać panie do schematu swojego zestawu uruchomieniowego ... żeby zorientować się chociaż czego ty tak naprawdę dotykasz i co się dzieje gdy paluchem dotykasz bazy tranzystora
www.youtube.com/mirekk36 ]