Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 05:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 lis 2014, o 01:48 
Nowy

czy to jest prawidłowe czy nie

[youtube]DvNNQ_3oB-Q&[/youtube]

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 lis 2014, o 02:03 
Nowy

proszę, coś zepsułem jak zwykle

PostNapisane: 6 lis 2014, o 02:41 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Sprawdz połączenia.
Najlepiej weź jeden przewód i podłącz samo podświetlanie.

PostNapisane: 6 lis 2014, o 03:21 
Nowy

połączenia są standardowe... ale wystarczy że zbliżam palec, nie muszę dotykać i zaświeca się lcd. znakomicie zdaję sobie sprawę z napięcia jakie wytwarza moje ciało ale zastanawiam się czy tak powinno być. Jestem totalnie początkujący i każda anomalia wzbudza moje zainteresowanie

PostNapisane: 6 lis 2014, o 06:59 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

iras napisał(a):
połączenia są standardowe... ale wystarczy że zbliżam palec, nie muszę dotykać i zaświeca się lcd. znakomicie zdaję sobie sprawę z napięcia jakie wytwarza moje ciało ale zastanawiam się czy tak powinno być. Jestem totalnie początkujący i każda anomalia wzbudza moje zainteresowanie

Podłączenie to jedno, ale jak masz ustawione piny?
Przecież jeśli są w stanie wysokiej impedancji to kabelki robią za antenę.
Obejrzyj Mirkowy poradnik o module ATB-SHIELD-IO to się dowiesz skąd takie efekty, a przy okazji poznasz fajny modulik.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 6 lis 2014, o 11:25 
Moderator

iras napisał(a):
ale wystarczy że zbliżam palec

Tyle razy powtarzam - palec to można hmm zbliżać - nie wiem np do żelazka, do pralki, gorącej kuchenki elektrycznej, do lodówki .... do kaloryfera

ale w elektronice nie używamy palca do dotykania elementów i zastanawiania się "dlaczego coś tam się dzieje jak dotykam palcem" .... naprawdę odpuść sobie takie testy i zapomnij o nich.

Pin podświetlenia LCD - prosta sprawa - albo masz go podłączyć do GND i wtedy brak podświetlenia albo do VCC i jest podświetlenie - WSZYSTKO

jaki z tego można wniosek wysnuć ? ano że procek na swoim pinie gdy jest ustawiony jako WYJŚCIE może podać GND lub VCC a więc? ... a więc możesz podłączyć pin podświetlenia do pinu procka .... programowo ustawić go na wyjście i wystawić albo stan niski (GND) albo stan wysoki (VCC) i tak programowo będziesz sobie sterował podświetlaniem .... (na pewno nie palcem)

jak to programowo zrobić ? - no w książce Bluebooku masz WSZYSTKO panie na ten temat a jeśli mało to zajrzyj jeszcze tutaj na szybko:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/01/av ... stawy.html

albo do dowolnego mojego poradnika video o miganiu diodami LED - bo traktuj podświetlenie jako diodę LED właśnie

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

a jeśli oczywiście interesuje cię skąd się bierze to zjawisko tajemnicze dla ciebie no to jednak musisz chcąc nie chcąc zacząć troszkę poczytać o podstawach elektroniki czyli np tranzystorach ... ich pracy itp ... ale także o rezystorach, stanie wysokiej impedancji itp itd. To wcale nie jest takie trudne i wystarczy zacząć od popularnej tzw "oślej łączki" którą można znaleźć na łamach EdW czy też na stronie elportal.pl ... MUSISZ też zaglądać panie do schematu swojego zestawu uruchomieniowego ... żeby zorientować się chociaż czego ty tak naprawdę dotykasz i co się dzieje gdy paluchem dotykasz bazy tranzystora

Strefa czasowa: UTC + 1