Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 12:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 wrz 2014, o 21:58 
Nowy

Witam Szanownych użytkowników :)

Od dawna chciałem zacząć swoją "przygodę" z programowaniem mikrokontrolerów, ale dopiero ostatnio udało mi się zakupić początkowy zestaw. Programator, atmegę 8, przewody, płytkę stykową odkupiłem od kolegi, u którego od dawna leżało to głęboko w szafie. Programator który zakupiłem to najprostszy stk200 z wtykiem na gniazdo od drukarki i gniazdem typu kanda po drugiej stronie.

Początkowa ekscytacja została przygaszona, niestety, przez problemy techniczne.
Mimo że podłączam wszystko zgodnie z instrukcjami - program avrcalkulator nie potrafi wykryć mojego kontrolera.

Poniżej zamieszczam tekst błędu z avrcalculator'a:

Cytuj:
avrdude.exe: AVR device not responding
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude.exe done. Thank you.

Wiem że rc=-1 oznacza najprawdopodobniej złe podłączenie, ale sprawdziłem cały układ kilkakrotnie. Między innymi poskładałem go od początku a także sprawdziłem multimetrem przejście z wtyku kanda (ten wtyk podłączany do programatora) do nóżek atmegi. I wszystkie przejścia się zgadzają (GND, MISO, MOSI, RST, SCK).

Napięcie układu również się zgadza. Biorę 5,4 V bezpośrednio z gniazda USB (wziąłem kabel usb, uciąłem jedną z końcówek i zrobiłem wyprowadzenia na goldpinach. Po podłączeniu do komputera - na wyjściu uzyskiwane jest 5,3~5,5 V)

Zmierzyłem również napięcia wtyków MISO, MOSI, RST, SCK względem masy. Niestety niewiele mi mówią, ale ludzie bardziej obeznani z tematem może zauważą tu jakieś nieprawidłowości. Poniżej zamieszczam owe napięcia oraz zdjęcia całego układu.

Ogólne zdjęcia układu (przepraszam za niską jakość, ale zdjęcia robione za pomocą kamerki internetowej)
ObrazekObrazekObrazek

Pierwsza porcja pomiarów - napięcie rst, MOSI względem masy, oraz napięcie całkowite układu
ObrazekObrazekObrazek

Napięcie na pinie MISO

Obrazek

Niestety nie sfotografowałem napięcia na pinie SCK, lecz występowało tam -1,24V

Cytuj:
Całkowite = 5.44V
SCK = -1.24V
RST = -3V
MOSI = -1.02 V
MISO = -2.42 V

Screen z AVRcalculator
Obrazek

Proszę o pomoc, bo już nie wiem co z tym zrobić : (

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 wrz 2014, o 22:31 
Użytkownik

Witam,

1. Miernikiem nic nie wyczytasz z linii sygnałowych, do tego potrzeby raczej oscyloskop. Miernik bodajże podaje wartość skuteczną mierzonego napięcia.

2. Z tych fotek to raczej nic nie idzie odczytać. Myślę, że zdjęcie telefonem nawet wiele więcej by pokazało. Nie mogę nawet odszyfrować co jak po podłączane tam jest :P Na zdjęciu powinny być uwidocznione przede wszystkim połączenia.

3. Do stykówki, to raczej trzeba ładny porządek trzymać ;) Inaczej zaczniesz tworzyć potworki, które będą Ci się śnić po nocach podczas intensywnego myślenia co jest nie tak w układzie.

Posprawdzaj jeszcze przejścia między jednym pinem GND, a drugim w mikrokontrolerze. To samo z pinami Vcc i AVcc. Oraz pytanie czy przypadkiem kolega nie pracował z tym mikrokontrolerem przy użyciu kwarcu,

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 22:47 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Na pierwszym obrazku po prawej mosi podpięte pod drugą nogę od dołu czy źle widzę ? oby to drugie.

PostNapisane: 20 wrz 2014, o 23:11 
Użytkownik

-adam napisał(a):
Na pierwszym obrazku po prawej mosi podpięte pod drugą nogę od dołu czy źle widzę ? oby to drugie.

Faktycznie kolega ma "coś" podłączone pod SS. Może machnął się o jeden pin.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 09:38 
Użytkownik

@Łilson nie piszesz nic o systemie jaki używasz. Pytam tak dla pewności bo powyżej Windows XP raczej ciężko Ci będzie użyć programatora STK200. Sam mam taki i chodzi mi tylko w XP. Dodatkowo musisz mieć pełnoprawny port LPT. Nie sprawdzi się tu wiele przejściówek USB->LPT tzw. drukarkowych.

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 10:31 
Nowy

Witam. Po ,,przespaniu się" z całym problemem postanowiłem poskładać cały układ jeszcze raz.
No i udało się, procek już działa :)

Problemem okazało się nie podłączenie pinu VCC z kandy do układu. Nie zrobiłem tego wcześniej, ponieważ pamiętam że na poradniku na yt mówiono że kiedy się ma zasilanie zewnętrzne to podłącza się tylko GND z kandy do układu.
No nie wiedziałem że w tym programatorze trzeba również podłączyć vcc, bo w filmiku była mowa o programatorze usb.

Więc temat do zamknięcia i bardzo dziękuję za próby pomocy :) .

Pozdrawiam, Łilson.

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 12:27 
Użytkownik

Programator ma bufor dlatego trzeba go podłączyć do VCC, ponieważ z LPT nie pobierać zasilania.

Strefa czasowa: UTC + 1