Witam Szanownych użytkowników

Od dawna chciałem zacząć swoją "przygodę" z programowaniem mikrokontrolerów, ale dopiero ostatnio udało mi się zakupić początkowy zestaw. Programator, atmegę 8, przewody, płytkę stykową odkupiłem od kolegi, u którego od dawna leżało to głęboko w szafie. Programator który zakupiłem to najprostszy stk200 z wtykiem na gniazdo od drukarki i gniazdem typu kanda po drugiej stronie.
Początkowa ekscytacja została przygaszona, niestety, przez problemy techniczne.
Mimo że podłączam wszystko zgodnie z instrukcjami - program avrcalkulator nie potrafi wykryć mojego kontrolera.
Poniżej zamieszczam tekst błędu z avrcalculator'a:
Cytuj:
avrdude.exe: AVR device not responding
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude.exe: Device signature = 0x000000
avrdude.exe: Yikes! Invalid device signature.
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07
avrdude.exe done. Thank you.
Wiem że rc=-1 oznacza najprawdopodobniej złe podłączenie, ale sprawdziłem cały układ kilkakrotnie. Między innymi poskładałem go od początku a także sprawdziłem multimetrem przejście z wtyku kanda (ten wtyk podłączany do programatora) do nóżek atmegi. I wszystkie przejścia się zgadzają (GND, MISO, MOSI, RST, SCK).
Napięcie układu również się zgadza. Biorę 5,4 V bezpośrednio z gniazda USB (wziąłem kabel usb, uciąłem jedną z końcówek i zrobiłem wyprowadzenia na goldpinach. Po podłączeniu do komputera - na wyjściu uzyskiwane jest 5,3~5,5 V)
Zmierzyłem również napięcia wtyków MISO, MOSI, RST, SCK względem masy. Niestety niewiele mi mówią, ale ludzie bardziej obeznani z tematem może zauważą tu jakieś nieprawidłowości. Poniżej zamieszczam owe napięcia oraz zdjęcia całego układu.
Ogólne zdjęcia układu (przepraszam za niską jakość, ale zdjęcia robione za pomocą kamerki internetowej)

Pierwsza porcja pomiarów - napięcie rst, MOSI względem masy, oraz napięcie całkowite układu

Napięcie na pinie MISO
Niestety nie sfotografowałem napięcia na pinie SCK, lecz występowało tam -1,24V
Cytuj:
Całkowite = 5.44V
SCK = -1.24V
RST = -3V
MOSI = -1.02 V
MISO = -2.42 V
Screen z AVRcalculator
Proszę o pomoc, bo już nie wiem co z tym zrobić : (