Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sie 2014, o 01:43 
Nowy

Witam.
Buduję urządzenie oparte na ATMedze32, które do interakcji z użytkownikiem wykorzystuje keypada (przez dzielnik napięć do wejścia analogowego) i wyświetlacz. Chciałbym umożliwić użytkownikowi wykonanie resetu AVR za pomocą owego keypada, zamiast wrzucać w obudowę tact-switch, którego estetyczny montaż jest dość problematyczny. Wymyśliłem sobie, że reset następowałbym wtedy i tylko wtedy, kiedy użytkownik przez 3 sekundy przytrzymał jednocześnie przyciski [*] i [#]. Brzmi prosto, gorzej z wykonaniem :)

Gdybym mógł użyć samego procesora do obsługi tego, nie byłoby problemu, ale nie mam wejść, żeby marnować je na takie pierdoły, a drugi AVR to byłby za duży wydatek w stosunku do efektu.

Na początek będę potrzebował bramki AND czterowejściowej (albo 3 dwuwejściowych), do której podciągnę właściwe 4 wyjścia z keypada. Tylko co dalej? Jest jakiś mały, tani scalak, który odliczy te 3 sekundy i zewrze na chwilę reset na AVR z masą, po czym wróci do poprzedniego stanu? Byłoby super, gdyby była jakaś biblioteka pod Arduino do obsługi tego, bo inaczej jestem zielony :(

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sie 2014, o 03:19 
Użytkownik

Nie jestem pewien czy to Ci pomoże ale najlepiej chyba by było te 3 sekundy odliczyć Timerem. Zaś jeśli chodzi o sam reset to nie trzeba robić tego sprzętowo tylko po odliczeniu 3 sek. uruchomić watchdog'a i nie wykonać resetu jego odliczania. Procek zostanie zrestartowany przez WD.

PostNapisane: 18 sie 2014, o 16:35 
Nowy

Może dałoby radę wykombinować coś w ten deseń, że na bramkach zrealizować funkcję, która da logiczne "1", gdy te klawisze będą jednocześnie wciśnięte i zrealizować opóźnienie czasowe z użyciem rezystora, kondensatora i tranzystora. Dobrać tau tak,żeby akurat wychodziło 3 sekundy. Klawisze puszczone zanim minie 3s - kondensator nie naładuje się do poziomu zapewniającego otwarcie tranzystora (piszę w uproszczeniu). Coś w ten deseń, albo też funkcja na bramkach plus jakiś układ scalony, który podaje GND po zadanym czasie zwłoki.

PostNapisane: 18 sie 2014, o 18:15 
Użytkownik

Witam

Ja bym zrobił komparator okienkowy np. na podwójnym wzmacniaczu operacyjnym
podpięty równolegle do wejścia analogowego (czyli do napięcia z keypada)
i zrobił czasówkę na jego wyjściu na 2 tranzystorach i kondensatorze i podłączył pod pin reset kontrolera.
Możliwości jest wiele.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1