Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie zaznaczę że jestem mocno początkującym "programistą", dlatego proszę o wyrozumiałość.
Wykonując kolejne ćwiczenia z BB na płytce ATB było całkiem fajnie, wszystko działało jako tako, ewentualne problemy z pomocą książki można było rozwiązywać. Problem zaczął się w momencie przykładu z zapisem do eeprom:

Celowo nie wrzucam całego kodu, tylko nagłówek żeby mniej więcej było wiadomo o co chodzi, gdyż podejrzewam problem z mkAVR calculator (kod czysty z książki więc musi być dobrze).
Używam AS do kompilowania kodów, następnie do calculatora wrzucam plik .hex. Na początku było fajnie, poza wyświetlaniem zawartości z eeprom. Chwila namysłu i mnie olśniło że trzeba jeszcze .epp załadować. Po pierwszej próbie załadowania poprzez calculator pliku .hex i .epp zaczął się problem. Program wgrywa się bardzo długo, wyrzuca błąd (zamieszczony poniżej), wyświetlane wartości na wyświetlaczu są zamrożone (jakby się program zawiesił), w dodatku po odłączeniu i załączeniu zasilania na płytce ewaluacyjnej zamiast napisów mam pierwszy wiersz wypełniony białymi kratkami i nic poza tym. Stąd moje przypuszczenie o problemie z calculatorem. Nie ruszałem tam w zasadzie nic poza częstotliwością (fusy uproszczone - 8MHz) i fusy EESAVE. W AS również ustawiłem w toolchain'ie częstotliwość 8MHz. Załączam widoki z calculatora, może ktoś dojrzy tam jakąś nieprawidłowość. Z góry dziękuję za pomoc
Widoki z calculatora:

Problem przy programowaniu: