Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 wrz 2020, o 09:33


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 sty 2020, o 11:52 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 cze 2015
Posty: 8
Pomógł: 0

Witam! Pracuje nad swoim własnym urządzeniem sterowania brama przez SMS. Korzystam z modułu SIM900 zasilanego 3.3V a atmege zasilam 5V (ATMega328P 16MHz). Aktualnie całe urządzenie jest w fazie prototypu i złożone na płytce stykowej ale mam zamiar wykonać własna płytkę PCB i nie mam pojęcia jak wykonać konwersję napięcia 5V do 3.3V myślałem o użyciu stabilizatora lm1117-3v3 ale on wymaga zasilania powyżej 5v gdy na wyjściu chcemy odczytać 3.3V

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 12:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1026
Pomógł: 72

lukaszc27 napisał(a):
Witam! Pracuje nad swoim własnym urządzeniem sterowania brama przez SMS. Korzystam z modułu SIM900 zasilanego 3.3V a atmege zasilam 5V (ATMega328P 16MHz). Aktualnie całe urządzenie jest w fazie prototypu i złożone na płytce stykowej ale mam zamiar wykonać własna płytkę PCB i nie mam pojęcia jak wykonać konwersję napięcia 5V do 3.3V myślałem o użyciu stabilizatora lm1117-3v3 ale on wymaga zasilania powyżej 5v gdy na wyjściu chcemy odczytać 3.3V

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi


Chcesz obniżyć napięcie zasilania z 5V na 3,3V czy chcesz dopasować poziomy sygnałów miedzy atmegą (5V) i sim900 (3,3V)?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 12:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 01 lis 2013
Posty: 292
Pomógł: 30

Bez problemu będzie pracował przy 5v na wejściu i 3.3V na wyjściu, jako stabilizator.
Do konwersji poziomów sygnałów logicznych są inne rozwiązania i stabilizatory do nich nie należą.

_________________
Pozdrawiam,
sq8mvy, Paweł



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 12:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 1026
Pomógł: 72

https://www.tme.eu/pl/details/ld1086dt3 ... ectronics/


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 sty 2020, o 12:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2019
Posty: 31
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 1

lukaszc27 napisał(a):
i nie mam pojęcia jak wykonać konwersję napięcia 5V do 3.3V myślałem o użyciu stabilizatora lm1117-3v3

Stabilizator napięcie w roki konwertera?
Już gdzieś z propozycją takiego niedorzecznego rozwiązania się spotkałem ale stabilizator nie służy do konwersji poziomów logicznych. Nie napisałeś jakie konkretnie sygnały chcesz konwertować, zakładam, że TX z AVR na RX SIM900. Użyj 74LVCxxx, który jest dostępny także w postaci pojedynczych bramek.

Co poza obsługą GSM będziesz robił, że mega musi pracować na 16MHz a jeżeli mocno obciążają CPU to dlaczego nie taktujesz 20MHz?
Jeśli CPU nie będzie obciążony zmniejsz taktowanie do 12MHz (11,0592).
Używasz UART, dlaczego wybrałeś kwarc nie uartowy? AVR to nie STM32 i nie uartowy kwarc to mniejsze lub większe błędy prędkości komunikacji. Użyj 18.432MHz, 14.7456, 11.0592, 7.3728 itp.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 sty 2020, o 05:22 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 10 cze 2015
Posty: 8
Pomógł: 0

Konwenter napięć pomiędzy RX -> TX będę robił na tranzystorze BSS138.
http://mirekk36.blogspot.com/2015/05/ko ... v-ttl.html

A w tym temacie chodziło mi główne o obniżenie napięcia z 5V na 3.3V do innych układów (SIM900 oraz RFM73D)
Dziękuję również podpowiedź odnośnie wyboru kwarcu bo faktycznie procent błędu dla 16Mhz jest dosyć wysoki ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO