Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 12 sie 2020, o 03:55


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lis 2019, o 06:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2199
Pomógł: 102

A gdzie to mierzysz/sprawdzasz? Po stronie TTL czy RS422/485? Nie zamieniłeś polaryzacji?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 09:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2199
Pomógł: 102

A sprawdzałeś na std prędkościach?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 17:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2199
Pomógł: 102

Zawsze zaczynaj od standardów, a jak będą chodzić to idź dalej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 19:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2199
Pomógł: 102

Rozpisz sobie kody Ascii znaków wysyłanych i odebranych. Porównaj bity. Po drugie zainwestuj w nawet tani logic analyzer - to podstawowe narzędzie w cyfrówce.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 20:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1441
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 149

witam,
OK, napisałeś co odbierasz po wyslaniu znaków "L P a". otrzymane wartości 4C 50 61 są poprawne .
A co otrzymujesz po wyslaniu int'a 123? jeżeli 49 50 51, to jest OK. Czyli trzy cyfry w ascii reprezentująca wartość.
hmm..



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 lis 2019, o 20:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1441
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 149

przejrzyj funkcję get...()
prawdopodobnie masz ocoś z konwersją na hex ?
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 10:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 272
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 8

Cześć.
Z tego co piszesz to sama wysyłka działa prawidłowo.
To co podglądasz to nie int a wartości w hex. a później w terminalu widzisz to jako char.
Czyli wstawiając 123 to nie liczba a text "1" "2" "3"
Sprawdzając tabelę ascii powinieneś mieć wysyłane w HEX'ie 31 32 33.
W tabeli ascii "znaki liczbowe"(nie cyfry) zaczynają się od 30 i tak po koleji do 39.

_________________
POZDROWIONKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 17:46 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lis 2019
Posty: 31
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 1

W soft_uart_sputchar.S nie są blokowanie przerwania a funkcja opiera się programowe opóźnienia. Inne przerwania mogą więc przeszkadzać.
Soft uart powinien być oparty o przerwania timera. Po co właściwie soft uart? nie ma AVR z wystarczającą liczbą UART?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lis 2019, o 23:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 25773
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 974

Przecież pisałałeś w innym wątku że temat już ogarnięty

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO