Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 wrz 2020, o 20:50


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2018, o 20:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 574
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 37

Może poradnik Mirka coś pomoże: https://youtu.be/G9Ygmu7LBu4

_________________
Pozdrawiam
PP



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2018, o 00:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 902
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 169

W zależności od tego ile sumarycznie wyjść mają twoje rejestry tworzysz sobie zmienną która je pomieści np masz 16 wyjść rejestrów to tworzysz zmienną uint16_t rejestry. Ową zmienną traktujesz tak jak rejestr wyjściowy portu procka PORTX.
Jeśli chcesz zapalić diodę podpiętą np do 14 pinu twojej kaskady rejestrów (zakładając że jest podpięta anodą do pinu rejestru, katodą do masy z uwzględnieniem gdzieś po drodze rezystora - czyli aby zaświecić diodę musisz wystawić 1) robisz to tak
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Jeśli funkcja do wysyłania po SPI potrzebuje 8 bitowych argumentów to poprostu rozbijasz swoją zmienną na dwoje. Możesz też stworzyć dwie zmienne i osobno na nich operować, jak również możesz to zrobić na wiele innych sposobów...


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 lut 2018, o 18:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1540
Pomógł: 269

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2018, o 22:27 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 902
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 169

To czy switch będzie szybszy to nie jest powiedziane (wszystko zależy jak w danej sytuacji to potraktuje kompilator), najlepiej napisać sobie oba warianty i po skompilowaniu podejrzeć wygenerowany plik assemblera i porównać jak to wygląda dla obu przypadków.
Np w bluebooku w ćwiczeniu właśnie o multipleksowanym LED obsługa na if/else dawała kod mniejszy od procedury na switch (co prawda nie zagłębiałem się w kwestie prędkości wykonywania kodu dla tego przykładu, ale już sam fakt lżejszego kodu sugeruje mniej instrukcji więc i szybsze działanie)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2018, o 18:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 902
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 169

A te rejestry to chcesz wykorzystać szeregowe czy równoległe?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 mar 2018, o 20:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 902
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 169

Jeśli to rejestry szeregowe to zauważ że nie prędkość przełączania anod będzie tu kluczowa, ale prędkość ładowania rejestrów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2018, o 07:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 950
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

Jeśli rejestry masz połączone szeregowo, to po prostu wysyłasz tą samą tablicę drugi raz. Wtedy pierwsza wysłana tablica będzie na drugim wyświetlaczu, a druga wysłana na pierwszym.
Możesz to powtarzać tak długo, jak dużo masz wyświetlaczy.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2019, o 07:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 950
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

Pokaż, jak to podłączasz.
Dodałeś diodę zabezpieczającą?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2019, o 21:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2243
Pomógł: 106

A nie zamieniłeś przy montażu końcowek tranzystor? Sprawdzałeś tranzystor miernikiem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 20:58 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 2243
Pomógł: 106

A widok na pewno z dobrej strony? Sprawdzałeś tranzystor miernikiem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 21:29 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 950
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 83

Wstaw zdjęcie kawałka płytki z tranzystorem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2019, o 21:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 220
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 8

Jeżeli na płytce jest tak jak na schemacie to musi NPN działać. Chyba że masz uszkodzony tranzystor i wszystkie npn-y jakie masz... A jak nie to miernik w ręce i szukaj błędu na płytce... Pokaż ten fragment płytki bo czarodzieje już rady nie dają :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2019, o 18:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 220
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 8

Cyfrowa masa gdzieś jest połączona na drugiej stronie czy łączy tylko emitery dwóch tranzystorów?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2019, o 09:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 paź 2015
Posty: 220
Lokalizacja: Rybnik
Pomógł: 8

A jest połączona z masą zasilania 12V?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO