Elwood napisał(a):
Obawiam się ze bez dostępu do drugiej w pełni działającej jednostki w celu podsłuchania co dokładnie należy wysłać się nie obejdzie. Instrukcje serwisowe nawet jak są dostępne to tez za wiele nie mówią. Na autoryzowany serwis tez nie ma co liczyć bo albo się nie znają albo im się nie chce. Wrzuć jakieś foto tej płyty sterującej, nazwę procesora itd
PS
Popatrzyłem w schematy bo akurat są dostępne i transmisja jest 2 kierunkowa z procesora do procesora. Oba układy są oddzielone za pomocą transoptorów i transmisja jest za pomocą 1 przewodu. Co tam jest jednak wysyłane to cholera wie. Jak masz tylko 1 jednostkę to to co odczytałeś to może być np kod jakiegoś błędu typu brak czujnika temperatury a sama komunikacja podczas normalnej pracy może wyglądać zupełnie inaczej... Jest to najprawdopodobniej jakiś wewnętrzny protokół sharpa możliwe ze stworzony na potrzeby tylko tej serii klimatyzatorów wiec na żadne dane bym nie liczył
Może trochę nie dokładnie opisałem co zrobiłem
Jednostki są w pełni sprawne i połączone chwilowo przewodem elektrycznym. Rury są odłączone i freon jest zamknięty w agregacie.
Analizator salae podłączony zaraz przy procesorze jednostki wewnętrznej, więc transoptory i jednoprzewodowa komunikacje sobie odpuszczamy: kanał 0-nadawanie, kanał 1-odbiór i tym sposobem wiemy co jest wysyłane i odbierane:)
Sygnał odczytywałem przez 200s, a wyglądało to tak:
- w salae klik na START
- pilotem od klimy Start (Grzanie)
- jednostka wewnętrzna się uruchomiła
- po chwili jednostka zewnętrzna uruchomiła wentylator
- kolejno uruchomiła sprężarkę i sprężarka zwiększała częstotliwość
- po około minucie nacisnąłem na pilocie sygnał wyłącz (żeby sprężarka się nie przegrzała-z powodu braku odbioru ciepła)
- po chwili wyłączyła się jednostka zewnętrzna lecz jak widać na salae transmisja jeszcze trwała.
Dla mnie najważniejszy jest sygnał startu, a reszta komunikacji może nie istnieć ;] Niby wszystko jest na tacy, ale ja nie wiem jak to ugryźć:( nie wiem od czego zacząć program? może jest gdzieś podobny projekt ? częstotliwość nadawania jest ważna ? baut 499 - co to jest?