No widzisz to od tego trzeba było zacząć

Bootloader jest po to żeby podmienić wsad w procku. Coś w tym stylu jak np podmienia się BIOS'a w komputerze na nowszą wersję. Tyle że tu robi się to w oparciu o jakieś popularne magistrale. NAJCZĘŚCIEJ właśnie przez RS232 ...
Pomyśl sobie - robisz urządzenie dla klienta, który mieszka na drugim końcu Polski, wysyłasz i działa ... ale po paru miesiącach okazuje się, że jest błąd i trzeba wgrać nowy wsad. To co będziesz jechał w delegację z programatorem USBASP pod pachą i kompem żeby na miejscu wgrać ? Liczyłeś ile cię będzie to kosztowało ?

Nie lepiej wysłać klientowi wsad HEX i program MkBootloader i powiedzieć żeby podłączył urządzenie kablem RS232 do kompa albo i nawet przez BT albo przez WIFI i żeby sobie wgrał ? Albo nawet ty zdalnie mu wgrasz podłączając się do jego pulpitu z drugiego końca Polski. Liczyłeś ile to rozwiązanie ciebie wyniesie ?

To tytułem wstępu - więc nie dziw się, że potrzebny jest UART albo tego typu łącze
A jak chcesz zacząć i żeby szybciej zrozumieć to ZDECYDOWANIE ODPUŚĆ sobie na początek Bluetooth i WiFi - zrób to NORMALNIE PO KABLU i zobacz jak to działa bo tak to robisz sobie sam równanie do rozwiązania z kilkunastomia niewiadomymi zamiast na początek rozwiązać je w najprostszej postaci
www.youtube.com/mirekk36 ]