Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2026, o 10:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2016, o 17:14 
Nowy

Hej, skończyłem pewien etap swojej nauki i chciałbym pójść krok dalej. Poznałem podstawy elektroniki, programowania, arduino. Ostatnio zrobiłem sobie taki projekt linefollowera:

Obrazek

Chciałbym jednak pójść o krok dalej i nauczyć się czegoś nowego z dziedziny elektroniki i programowania, najlepiej poprzez praktykę. Myślę, że najlepszym sposobem będzie udoskonalenie mojego robota.
Zastąpienie płytki stykowej płytką PCB oraz przejście z arduino nano na mikrokontroler AVR. Niestety nie wiem od czego zacząć, dlatego piszę do Was z prośbą o wskazanie właściwej drogi.

Bardzo Was proszę o poradę, co powinienem kupić i jaki mieć plan działania, żeby krok po kroku osiągnąć zamierzony cel?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 17:42 
Użytkownik

przede wszystkim kolego arduino nano , to właśnie AVR to tylko mała płytka z mikrokontrolerem
wystarczy że zaprojektujesz sobie płytkę w którą włożysz nano ,,,

---
na początek to ci ułatwi projektowanie
a po za tym w LF wiele nie udoskonalisz

--- możesz dać lepsze silniki bo te są stosunkowo powolne
--- wiecej czujników
--- turbinę dociskającą

- i oczywiście algorytm i reszta kodu ... a to czy napiszesz w C , ASM, BASCOM , ARDUINO niema znaczenia
i nie zmieni tego że NANO to tylko płytka z AVRem
\

PostNapisane: 15 lip 2016, o 23:31 
Użytkownik

Sun mnie ubiegł ale co ty chcesz od nano? Super sprzęt :)
Kup najnowszy zestaw Mirka, będziesz mógł programować do oporu!
Zycia na to wszystko nie starczy.....

PostNapisane: 15 lip 2016, o 23:31 
Użytkownik

A na poważnie to kup sobie zestaw i blue booka - nauczysz się po kolei jak wszystko działa. Arduino to super inicjatywa dzięki której mnóstwo ludzi zainteresowało się elektroniką, ale ma swoje ograniczenia. Żeby pójść dalej, trzeba zrozumieć jak działa procek.
No i oczywiście poradniki Mirka - bezcenne.

Ostatnio edytowano 15 lip 2016, o 23:42 przez sq5rix, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 16 lip 2016, o 10:08 
Użytkownik

sq5rix napisał(a):
ale ma swoje ograniczenia.

jakie ograniczenia ?? to taki sam avr jak każdy inny ... jedyne ograniczenie to
ubogie myslenie właściciela , brak kreatywności
i złudzenie że kupi płytke za 3 złote i stację mir zbuduje w 3 min:P

PostNapisane: 16 lip 2016, o 14:40 
Użytkownik

Ograniczenia wynikające z możliwości procesora. I te, o których piszesz

PostNapisane: 16 lip 2016, o 15:10 
Użytkownik

Ograniczenie wynikajace z architektury avr, mozna pojsc krok dalej i pobawic sie arm.

ps. kupujac gotowe zestawy za wiele sie nie nauczysz nie wazne czy to arduino czy płytka antelowksa dopuki nie zmontujsz kilka swoich zestawów ewaulacyjnch bedziesz cały czas zył w przekonaniu ze jusz wszystko potrafisz , nie wnikajac jak to wszystko jest zmontowane .

Moim zdaniem płytka stykowa wiecej nauczy niz zestaw , fakt ze potrzeba łaczyc przewodami czy zworkami ale wtedy sie uczysz elektroniki w projektowaniu i programowaniu . Jak ci sie zdnudzi to mozesz coś dołozyc koniec konców zmontowac swój własny zestaw.

PostNapisane: 16 lip 2016, o 16:08 
Użytkownik

Witam
sofnir napisał(a):
...Myślę, że najlepszym sposobem będzie udoskonalenie mojego robota.

Jeśli chcesz iść w tym kierunku to droga będzie raczej kręta a wiedza trochę ulotna.
Gdybyś jednak ... to sposób działania może być taki:
- "muszę zamontować czujnik oświetlenia zew"; wertujesz internet, działasz na forum i w końcu lepisz jakiś kawałek kodu. Dochodzi inny bajer - od nowa to samo, przy okazji zapominając jak doszedłeś do poprzedniego.
Nie chcę abyś odebrał to jako przymus lub reklama, lecz mając BB i przerabiając po kolei wszystkie ćwiczenia/tematy szybko załapiesz że odpowiednio żonglując kodami w niej zawartymi możesz zdziałać cuda. Wystarczy wtedy trochę wyobraźni - mniejszej nawet od wymaganej przy wymyślaniu haseł do wyszukiwarki Goo. Przy w miarę precyzyjnym określeniu problemu pomocne w jego rozwiązaniu jest nasze forum.
Płytka stykowa; powiem tak: czasem niezastąpiona ...ale dla osób obeznanych z elektroniką, którzy z łatwością potrafią wyłapać "niedziałanie z winy niełączenia" ;)

Pozdr.

PostNapisane: 16 lip 2016, o 16:12 
Moderator

robertomic napisał(a):
Ograniczenie wynikajace z architektury avr,

Po pierwsze gdy kolega zdaje się sq5rix wspomniał o ograniczeniach to nie miał na myśli ograniczeń architektury AVR tylko platformy Arduino .... Więc czytaj pan uważniej - za nie po łepkach bo później jak to bywa w takich wątkach lecą już same fantasmagorie ...

robertomic napisał(a):
ps. kupujac gotowe zestawy za wiele sie nie nauczysz nie wazne czy to arduino czy płytka antelowksa

Tu to już kolega popłynął ;) po całości ... powielanie mega bzdurnego tekstu z niektórych forów ;) .... No BZDURA że aż strach ... aż uszy więdną ...

Co ma wspólnego to czy się ktoś czegoś nauczy czy nie nauczy z tym czy korzysta albo nie korzysta z zestawów - jakichkolwiek zestawów.... totalny nonsens.

robertomic napisał(a):
dopuki nie zmontujsz kilka swoich zestawów ewaulacyjnch bedziesz cały czas zył w przekonaniu ze jusz wszystko potrafisz , nie wnikajac jak to wszystko jest zmontowane .

To sprecyzuj o jaką naukę tobie chodzi ? ;) bo kręcisz niemiłosiernie - czy o naukę projektowania płytek PCB czy ??? o naukę programowania - bo chciałbym tobie przypomnieć, że to jakby hmmm gdybyś nie zauważył dwie całkiem inne rzeczy ... Owszem sam uważam że warto się uczyć projektować obwody i projektować płytki no ale kolejne twoje zdanie to już istny sos a w zasadzie barszcz z milionem grzybów ;)

robertomic napisał(a):
Moim zdaniem płytka stykowa wiecej nauczy niz zestaw

Kompletna bzdura - no kompletna bzdura ;) sorki ... i nie o to chodzi że mówię, że to bzdura bo jestem producentem zestawów. Każdy zestaw DOWOLNEJ fimy - łącznie z płytkami Arduino będzie po tysiąckroć lepszym rozwiązaniem niż nawalanka pająków na stykówce która raz styka raz nie styka .... Złóż pan sobie np na stykówce układ do multipleksowania 8 wyświetlaczy LED do tego LCD, do tego kartę SD, procesor 40 pinowy i jeszcze sporo innych peryferiów - a potem porozmawiaj o przydatności do takiej nauki programowania stykówek .... Zresztą pobaw się gołym ARM na stykówce to ci przejdą takie myśli ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

kicajek napisał(a):
Płytka stykowa; powiem tak: czasem niezastąpiona

Zgadza się - szczególnie gdy mając jakiś zestaw pod ręką na szybko trzeba przetestować jakiś pojedynczy układ scalony, albo moduł zewnętrzny - żeby się podpiąć ...

kicajek napisał(a):
czasem niezastąpiona ...ale dla osób obeznanych z elektroniką,

Im bardziej ktoś obeznany z elektroniką to zwykle stykówkę sprowadza właśnie do tego co napisałem wyżej żeby się nie męczyć z tysiącami przewodów i traceniem czasu na szukanie nie-styku. Bo znajomość elektroniki na niewiele się zda - gdy się okaże że nie łączy coś na stykówce - zawsze wtedy pojawia się jakiś głupi błąd i z początku człowiek traci godziny zastanawiając się co się w programie popsuło, później dopiero zaczyna szukać co może nie łączyć - a jak znajduje babola to się wścieka że tyle czasu się zmarnowało na szukanie tak głupiego babola na stykówce bo znowu np jakiś przewód nie styka.... No niech podniesie rękę ten kto nigdy tak nie miał ze stykówką ;)

PostNapisane: 16 lip 2016, o 17:22 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
AVR tylko platformy Arduino

Całkowicie się nie zgadzam , gdyż platforma to tylko płytka z prockiem i niema zadnych ograniczeń
poza ew brakiem zasobów ... to samo dotyczy innych zestawów na AVR czy każdym innym procku

mirekk36 napisał(a):
Co ma wspólnego to czy się ktoś czegoś nauczy czy nie nauczy z tym czy korzysta albo nie korzysta z zestawów - jakichkolwiek zestawów.... totalny nonsens.

dokładnie jak się umie korzystać i myśli kreatywnie to mozna się wiele nauczyć i wiele stworzyć ,

przykładem może być choćby moje ATB ... gdzie podobnie jak na arduino nie widzę żadnych ograniczeń
ani sprzętowych , ani programowych ... ale ignoranci tego nie zauważą ... tego potencjału jaki drzemie w wielu zestawach
jak ATB czy arduino .... bo przecież zamiast poznać procka i się nauczyć programować łatwiej płakać że za słaby , za mało MHz
pamięci itd ... bzdury ...

kicajek napisał(a):
Płytka stykowa; powiem tak: czasem niezastąpiona

zastąpiona choćby umiejętnym używaniem płytek tzw sitko .... 1000* pewniejsze od stykówki
a wystarczy myśleć ... kreatywnie

ale mniejsza ... każdy swoją obiera drogę i niestety sprowadzanie wszystkiego do jednego worka zwyczajowo wielu gubi
:) ja mam GMO i wiele innych zestawów które łącze w dowolny sposób i zawsze wszystko działa , bez szukania co mi nie łączy :)
swojej stykówki i to nie chińskiego szrota a porządnej na mosiężnych stykach się pozbyłem ... była wielka ciężka i nie sprawiała
problemów ...ale mierziła mnie ta plątanina kabli na niej

wolę moduły łączone przewodami , i wbrew temu co się wam, zdaje nic się nie placze i jest 100000000* przejrzystsze od stykówek:)

PostNapisane: 16 lip 2016, o 17:42 
Użytkownik

robertomic napisał(a):
Moim zdaniem płytka stykowa wiecej nauczy niz zestaw , fakt ze potrzeba łaczyc przewodami czy zworkami ale wtedy sie uczysz elektroniki w projektowaniu i programowaniu

I ja tu się też wtrącę :)
Absolutnie się z tym nie zgadzam! Właśnie początkujący niedoświadczony elektronik-programista powinien zaopatrzyć się w gotowy zestaw, aby swoje testy programowe przeprowadzać na sprawdzonej elektronice i mieć pewność, że to nie przez wysuwający się kabelek program dziwnie się zachowuje. Po nabraniu pewnej wprawy przychodzi czas na swój zestaw (do stykówki mało kto wraca po pracy z zestawem) z własnymi peryferiami, itd. Stykówka oczywiście czasem przydaje się do nietypowych i niestandardowych rozwiązań jak też do szybkiego ułożenia czegoś co trudno zrobić mając sam zestaw jednak zakładam, że wtedy taki elektronik ma już pewne doświadczenie i wie gdzie szukać ewentualnych błędów.
A co wydajności procków AVR... cóż za moich czasów wyciskało się z 6502 (i jego ościennych dodatków) ostatnie poty powodujące opad szczęk do podłogi, i których efektem ubocznym było wyskakiwanie z okien ich konstruktorów z krzykiem "to nie ma prawa działać!" :)

PostNapisane: 16 lip 2016, o 18:25 
Nowy

Przeanalizowałem to co pisaliście, dzięki wszystkim za pomoc. Już wiem co robić :)

Strefa czasowa: UTC + 1