Ja ci wyjaśnię - tylko się nie obraź za porównanie bo nie chodzi mi o obrażanie ale żebyś dobrze zrozumiał co ty próbujesz robić.
Zaczynasz bowiem pisać o watchdogu, piszesz że nic z tego co na blogu nie rozumiesz, po cym nagle zwrot akcji jak w filmie sensacyjnym i okazuje się, że ty masz problem z wyświetlaczem OLED, który wyświetla coś z RTC .. i wyświetlacz miga sobie, pomimo że czas pokazuje dobrze ale coś tam się dzieje na połowie ekranu ....
sorki ale to jakaś MASAKRA a nie pytanie na forum czy przedstawienie problemu.
To tak jakby nagle pojawił ci się krwawy ślad na przedramieniu a ty byś pobiegł do stacji meteorologicznej gdzie wykonują
"pomiary spływu powierzchniowego na fliszowanych stokach górskich" po to aby ci natychmiast udzielili pierwszej pomocy. Wprawdzie pewnie nie wiesz co to za pomiary - ale sądzisz, że to może pomóc na ten krwawy ślad. A nie masz nawet zamiaru wyjaśnić skąd on się wziął, jak się pojawił, od czego itp ? po co to wyjaśniać ... będzie większa heca.
Tak samo widzę, ty próbujesz z tym swoim miganiem OLED'a ... no identycznie wręcz ... coś ci tam miga to co? pierwszy pomysł - przywalić mu watchdogiem - pomimo to że kompletnie nie wiesz do czego jest ten watchdog (tzn sam piszesz że nic nie rozumiesz) ... No to po co chcesz użyć watchdoga ? Nie sądzisz przypadkiem, że warto może zacząć po kolei i najpierw np naprawić sobie wyświetlanie na OLED a później ew poczytać sobie co to jest watchdog? do czego służy ? ... albo jeśli ci się śpieszy to zostawić na chwilę OLED'a i zacząć od tego żeby się nauczyć co to jest watchdog.
No ja myślałem widząc tytuł wątku - że to będzie właśnie może pytanie o watchdoga - że czegoś nie rozumiesz - chociaż dalsza część tytułu już mnie zaintrygowała "- to NIE jest proste!" ..... już przez skórę czułem że będzie masakra - no i proszę - zaglądam a tu na prawdę masakra ....
------------------------------------------------------------------
uprzedzam - ABSOLUTNIE nie krytykuję ciebie, że nie wiesz co to jest wachdog, ja sam kiedyś nie wiedziałem - i co z tego ? Zawsze można poczytać albo w dzisiejszych czasach zapytać nawet na forum (ja kiedyś nie miałem internetu i musiałem rezać wiedzę na temat watchdoga skąd tylko siędało)
No dobra - zapytać na forum, ale na Boga! .... no bez przesady - poproszę na tym forum przynajmniej próbować uczyć się zadawać poprawnie pytań - a nie tworzyć KALAMBURY z kosmosu. Tym bardziej, że Warchdog - to JEST PROSTE! ... tylko trzeba JEDEN RAZ zaskoczyć do czego jest ten mechanizm i jak się go mniej więcej używa.
Nie zaś tak jak ty - nie wiedząc co to jest - próbujesz brać to w ręce i walić na oślep bez przemyślenia - bo ci OLED miga to walnąć mu watchdogiem - a nawet nie potrafisz się skupić i dokładnie ani zadać pytania typu:
Cytuj:
"koledzy - nie rozumiem nawet po przeczytaniu na blogu mirka co to jest watchdog - możecie mi przybliżyć swoimi słowami zasadę na jakiej on działa ?"
Co problem jest w ten sposób zadać pytanie ?
Jeśli zaś chodzi o OLED .... to jak można mieszać 100 różnych tematów naraz - jak można zadać pytanie typu:
Cytuj:
"Koledzy miga mi OLED gdy wyświetlam godzinę z RTC - i nie pomaga na to watchdog?"
do tego na końcu dodajesz:
MrNew napisał(a):
Zegar stoi i Reset procka nie działa.
Rozumiem, że coś źle zrobiłem, ale po prostu nie rozumiem, co autor miał na myśli, gdzie właściwie mam umieścić to wyłączenie watchdoga wdt_disable().
Wiesz to już jest przesada ....
Czy ja na blogu pisząc o Watchdogu pisałem coś na ten temat że należy go używać gdy OLED miga do jasnej ciasnej ? bo piszesz to tak gładko - że jakby ktoś przeczytał to mógłby tak pomyśleć wprost.
a na końcu już kompletna załamka:
MrNew napisał(a):
P.S. To oczywiście nie tłumaczy, dlaczego co jakiś czas mi wszystko miga?
Mógłbym w tym miejscu zadać pytanie jak moja nauczycielka j.polskiego kiedyś dawno temu gdy jeszcze chodziłem do szkoły średniej:
"Co poeta miał na myśli - pisząc to zdanie w swoim poemacie?"
-----------------------------------------------------------------------------------
Kończąc już - ja rozumiem, jak to bywa gdy człowiek siedzi nad jakimś problemem i wciąż nie może znaleźć rozwiązania, wciąż coś nie wychodzi - zaczynają się nerwy, stres itp .... No ale ... forum nie jest po to żeby wyładowywać tu swoje stresy poprzez wpisanie iluś tam zdań z których KOMPLETNIE nic nie wynika a nawet nie wiadomo jakie jest pytanie! (tu aż użyję wykrzyknika) ... bo znak zapytania w twoim całym poście pojawia się na samym końcu ..... w tym cytacie który wyżej podałem - no i niech ktoś mi powie - ktoś inny niż autor - o co tu chodzi ....
Jeśli ktoś to zrozumie - to ok - odwołuję wszystko to co napisałem wyżej ... i uznajmy, że nie było tego mojego postu i że ja jestem niedouczony - nie potrafię zrozumieć prostych i oczywistych pytań.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Piszę zaś to wszystko tylko i wyłącznie po to aby zwrócić uwagę - że jeśli już zadajemy pytanie na forum - to na spokojnie, i tak żeby osoby czytające mogły to zrozumieć - a nie wpisujemy potok słów z których KOMPLETNIE nic nie wynika i nie chce się nawet porządnie opisać problemu. Poza tym jak masz problem z Watchdogiem - to załóż wątek oddzielny i zapytaj o Watchdoga - masz problem z OLED'em to załóż wątek, opisz dokładnie problem - pokaż swoje jakieś fragmenty kodu które sprawiają ci kłopot itp itd - zamiast potoku nieskoordynowanych słów.
-------------------------------------------------------------------------
Na zakończenie, żebyś nie myślał, że ja jestem taki mądry i wiem na czym polegają "metody badań spływu na fliszowanych stokach górskich", to podaję źródło, które sam przed chwilą znalazłem w internecie - wcześniej nigdy tego określenia na uszy nie słyszałem.
źródła:
http://rcin.org.pl/Content/27600/WA51_3 ... -Geogr.pdf