Dzięki wielkie za odpowiedź, nie widziałem tego wątku!
Po przeczytaniu nasuwa się jedno - skoro sterowania grupowego nie da się w tej sytuacji zastosować, to i tak jesteśmy skazani na jakieś zakłócenia, ale dla niewielkich mocy będą raczej pomijalne.
Skoro indukcyjność najgorzej włączać w zerze - czyli do silnika kod z bluebooka będzie spoko, a w przypadku żarówki - zakładam, że nie będzie siała prawie wcale.
A jak walczyć z zakłóceniami, to stosując gasiki, lub specjalne triaki, o których pisał
sq5rix:
http://www.nxp.com/documents/leaflet/75016004.pdfCzy dobre wnioski wyciągnąłem?
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]mirekk36 napisał(a):
zoom napisał(a):
Zastanowiła mnie jedna rzecz - w ćwiczeniu z książki obciążenie jest w zerze wyłączane, natomiast włączenie odbywa się w którymś wybranym punkcie sinusoidy, zależnie od ustawionej mocy.
Czy nie powinno być odwrotnie? Tzn. włączanie w zerze, a wyłączenie już gdzieś w trakcie trwania połówki?
Najpierw zastanów się albo może inaczej - najpierw sprawdź na jakiej zasadzie działa triak .... bo z tego co piszesz na razie widać, że o tym chyba w ogóle nie przeczytałeś .... więc może ciut przypomnę a tobie tutaj od razu się rozwieją wątpliwości czy powinno być z triakiem odwrotnie czy nie
triak panie kochany SAM rozłącza podczas przejścia przez ZERO .... mówimy oczywiście o trikach (bez detekcji zera sieci) bo te z kolei wciąż automatycznie włączają odbiornik w zerze o ile mają podany odpowiedni stan na bramkę. Tu w BB zastosowany jest ten pierwszy rodzaj triaka - więc twoje pytanie hmmm jak to zrozumiesz - nie ma nawet jakby racji bytu .... Bo ty nie możesz sobie odwrócić sytuacji.
Faktycznie, nie przemyślałem tego dobrze, ale gafa
Jak działa triak wiem, bo nawet o tym w poście pisałem, że jak się go włączy ułamek sekundy przed zerem, to się sam w zerze wyłączy i metoda będzie do bani. Widocznie zamotałem się we własnym myśleniu, bo faktycznie nawet jak go włączymy w zerze idealnie, to i tak nie będzie go przecież jak wyłączyć podczas trwania napięcia niezerowego! Ok, dzięki! Wątpliwości rozwiane
![Śmieje się :lol:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_lol.gif)