Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2026, o 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 lis 2015, o 22:01 
Użytkownik

Mam silnik wolnoobrotowy 230V z trzema wyprowadzonymi: wspólne N i dwa kierunkowe L. Myślę, że lepiej przedstawia do schemat:
Obrazek

Silnik posiada krańcówki, które odłączają zasilanie. Jest to rozwiązanie dobre dla ręcznej obsługi. Jednak dla uC średnie. Dlatego postanowiłem w pierwszej myśli chciałem wyprowadzić sygnał z pinów NO krańcówek - w chwili pojawienia się na któreś napięcia oznaczałoby, że silnik zakończył bieg i można przestać podawać na niego napięcie.

Tu pojawił się kolejny jak dla mnie problem - muszę mieć możliwość niezależnego sterowania włącznikiem chwilowym jak do rolet (podwójny chwilowo zwierny). Dlatego postanowiłem iść o krok dalej i zrobić sterowanie na zasadzie impulsu zamknij/otwórz (dwa piny), dwa piny zasilania i dwa wyprowadzenia NO z krańcówek, by uC wiedział w jakiej pozycji jest silnik. Dodatkowo chciałbym, by układ nie reagował na kolejny impuls do zakończenia biegu. I tu mam problem. Jak to zrobić, by układ tak działał jak chcę i nie pobierał prądu gdy nie musi.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2015, o 23:49 
Użytkownik

Hej - czy ten silnik ma przekładnię, a poza tym jest zwykły klatkowy?

PostNapisane: 13 lis 2015, o 00:47 
Użytkownik

Dokładny symbol to 50ktyz

PostNapisane: 13 lis 2015, o 01:26 
Użytkownik

Fajne motorki :)
Czy chcesz zachować możliwość ręcznego sterowania silnikiem przy padniętym procku, albo przynajmniej wyłączania na krańcówce?
Jak dla mnie takie zrównoleglenie funkcji byłoby chyba najtrudniejsze... A procki padają, zasilanie itd...
Znalazłem kiedyś kit z przekaźnikami ze schematem, coś takiego mogłoby być elementem wykonawczym:
https://www.sparkfun.com/products/11042
Reszta jak u Mirka w poradnikach o Eagle....
Tylko pytanie, czy dwa przekaźniki wystarczą - trzeba by jakiś schemacik zacząć rysować :)

PostNapisane: 13 lis 2015, o 07:52 
Użytkownik

Potrzebujesz kilka przekaznikow na pewno... Jesli chcesz zeby krancowki byly "Hardwired" ze sterowaniem a jednoczesnie miec sygnalizacje polozenia to musisz uzyc dwoch przekaznikow zeby zwielokrotnic sobie ich styki... Wtedy z tych przekaznikow styki dasz w szerek ze stykami sterujacymi odpowiednio kierunkami. Z drugiego styku przekaznika wyprowadzisz sobie sygnaly do procka o polozeniu. Natomiast styki przekaznikow zalaczajacych ruch sobie bedziesz bypasowal klawiszami na scianie... wiec potrzebujesz 2xprzekaznik z dwoma stykami NC i dwa razy przekaznik ze stykiem NO... No chyba ze masz juz z tych krancowek styki podwojnie to wtedy dwa odpadaja... :)

PostNapisane: 13 lis 2015, o 08:45 
Użytkownik

Witam
Może jeszcze śpię, ale mógłbyś rozszerzyć:
atnelmaniak napisał(a):
Dodatkowo chciałbym, by układ nie reagował na kolejny impuls do zakończenia biegu.
?

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1