SunRiver napisał(a):
1. Popraw kody zgodnie z zalecenioami forum .... używając SYNTAX <język>
poszukaj sobie gdzie jest to ładnie opisane na forum ... jak wklejać kody
2. Za #define F_CPU 1000000UL tą linijkę należy ci się nagana , ostrzeżenie i inne konsekwencje
3. Jak poprawisz punkt 1 to bedzie można wtedy ci pomóc ...
Pkt 1 zrobiony

Pkt2 szczerze mowiac kolega mi podpowiedzial zeby przy tym grzebac. Ale kiedy pojawily sie problemy... sami wiecie, "u mnie dziala". moglbys rozwinac ten pkt dla mojego dobra

Pkt 3 coz dodac...
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Gimbul napisał(a):
Zrób tak:
1. Podłącz do komputera mikrokontroler i programie MkAvrCalculator, bądź innym (np. SinaProg) wykryj go i ustaw fuse bit'y (czyli częstotliwość) z 1 MHz na 8 MHz.
2. Otwórz Eclipse'a i stwórz nowy projekt i ustaw procesor na ATmega16 oraz taktowanie na 8000000 Hz (8 MHz).
Powinno działać. A fuse bit'y oczywiście na wewnętrzny oscylator, a nie na rezonator kwarcowy. (NA RAZIE)

Zmiana zostala dokonana, ale poprzez edycje projektu ktory juz stworzylem, mam nadzieje ze to nie w tym rzecz.
Program dalej dziala niepoprawnie.
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]mirekk36 napisał(a):
Eldiane napisał(a):
Czy ktoś mógłby podać przyczynę takiego stanu rzeczy?
to coś nie do końca przeczytałeś panie kochany tę książkę, bo WYRAŹNIE w niej piszę, że należy jeszcze zmienić ustawienia Fusebitów w procku ... A nie tylko w eclipse ustawić częstotliwość taktowania
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]od tego masz MkAvrCalculator
Taktowanie ustawialem i na 1 i na 8 MHz. Po prostu zapomnialem tego dopisac, jestem u rodziny i niestety musze korzystac z telefonu co dla mnie nie jest latwe
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]mirekk36 napisał(a):
Eldiane napisał(a):
Czy ktoś mógłby podać przyczynę takiego stanu rzeczy?
to coś nie do końca przeczytałeś panie kochany tę książkę, bo WYRAŹNIE w niej piszę, że należy jeszcze zmienić ustawienia Fusebitów w procku ... A nie tylko w eclipse ustawić częstotliwość taktowania
------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]od tego masz MkAvrCalculator
Taktowanie ustawialem i na 1 i na 8 MHz. Po prostu zapomnialem tego dopisac, jestem u rodziny i niestety musze korzystac z telefonu co dla mnie nie jest latwe