Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 mar 2025, o 09:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2015, o 14:20 
Nowy

Witam!

Korzystam z kodu programu z płyty dołączonej do niebieskiej książki pana Mirka. Napotkałem przedziwny problem przy próbie wypisania na wyświetlacz znaków zdefiniowanych w pamięci DDRAM. Otóż komenda:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

nie działa, tzn. na wyświetlaczu nie wyświetla się żaden znak. Natomiast komenda:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

wyświetla prawidłowo znak "ó", z czego wniosek że znak został prawidłowo zapisany w pamięci DDRAM.

Aby sprawdzić jakie adresy mają znaki wysyłane na wyświetlacz, zmodyfikowałem funkcję lcd_char w ten sposób, aby wyświetlała ona prawidłowy znak tylko dla tych zdefiniowanych przez użytkownika, a dla pozostałych znak zapytania. Po wielu próbach ciało funkcji wygląda tak:
język c

Jak widać adresy są ujemne i zaczynają się od -128 dla znaku "Ł", który powinien mieć przecież adres 0x00. Dodam że korzystam z ATmegi644PA i AtmelStudio.

Ostatnio edytowano 1 sie 2015, o 17:30 przez Mithrandir, łącznie edytowano 2 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 lip 2015, o 15:50 
Moderator

Mithrandir napisał(a):
Jak widać adresy są ujemne

Panie kolego a gdzieś ty widział adresy ujemne ? co to w ogóle znaczy adres ujemny ? .... czyżbyś odkrył dodatkową pamięć procka , która znajduje się w komórkach adresowanych poniżej zera ?

Mithrandir napisał(a):
nie działa, tzn. na wyświetlaczu nie wyświetla się żaden znak.

Bo coś źle robisz - jakoś każdemu działa - tobie nie ruszyło i mówisz że jest błąd w bibliotece ? ;) eeeeh panie panie ..... zamiast rozwiązywać problem to ty go obchodzisz dookoła i to jeszcze po drodze wymyślając ujemne adresy

Zamiast przekombinowywać - pokaż lepiej jak ty zdefiniowałeś sobie znak w kodzie, pokaż cały fragment z main.c jak inicjalizujesz LCD, i co robisz po kolei ....

Poza tym na DVD masz w 100% działające kody, które właśnie w ten sposób wyświetlają znaki na LCD - więc nie pisz - że coś nie działa w przykładach tylko postaraj się poszukać gdzie robisz błąd

PostNapisane: 31 lip 2015, o 18:00 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
tobie nie ruszyło i mówisz że jest błąd w bibliotece ?

Ależ ja nie twierdzę że gdzieś w bibliotece jest błąd ;) Próbuję tylko dojść co u mnie nie działa.

W pliku main zmieniłem tylko #include "LCD/lcd44780.h" na lcd44780.h bo ten nagłówek mam w tym samym katalogu co main.c. Plików lcd44780.h i lcd44780.c nie modyfikowałem w ogóle. Wyświetlanie napisów ze znaków zdefiniowanych na stałe działa bez zarzutu.

język c

PostNapisane: 31 lip 2015, o 18:20 
Moderator

No ok - więc nie rozumiem - co chcesz uzyskać?

Bo ja podpowiadam ci , że na DVD masz na 100% działający projekt a ty piszesz że sobie inkludujesz plik z innego miejsca ? po co ? co ty tam zmieniasz ? .... tzn może inaczej zmieniać to możesz sobie co ci się żywnie podoba ;)

no ale jeśli chcesz sprawdzić jak to działa w oryginale to po co takie zabawy robisz ? .... po co mieszasz te pliki ?

PostNapisane: 1 sie 2015, o 17:29 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
Bo ja podpowiadam ci , że na DVD masz na 100% działający projekt a ty piszesz że sobie inkludujesz plik z innego miejsca ? po co ? co ty tam zmieniasz ? .... tzn może inaczej zmieniać to możesz sobie co ci się żywnie podoba

Używam Atmel Studio 6, a tam struktura projektu wygląda inaczej niż w Eclipse, więc musiałem co nie co pozmieniać ;) No nic, zainstaluję Eclipse i musi zadziałać.

PostNapisane: 1 sie 2015, o 17:32 
Moderator

Mithrandir napisał(a):
Używam Atmel Studio 6, a tam struktura projektu wygląda inaczej niż w Eclipse

No widzisz - używasz Atmel Studio i niestety przykro to mówić ale nawet nie wiesz jak się go używa :( ... bo struktura projektu może być IDENTYCZNA rozumiesz ? I D E N T Y C Z N A .... Dlatego proponuję tylko - zacznij od Eclipsa - poznaj najpierw podstawy a widać, że będzie ci dużo łatwiej - a później jak się uprzesz czy tam zechcesz to co za problem wrócić do atmel studio ?

Strefa czasowa: UTC + 1