Witam,
jestem nowy na forum. Obejrzałem filmiki o przetworniku ADC i na ich podstawie chciałem napisać program, który będzie porównywał poziom na wejściu ADC. Jeżeli poziom wyższy to wykonaj coś, jeżeli nie to coś innego. W związku z tym napisałem program, który wstawiam poniżej. Jednak wartość mojego pomiaru (wynik) zawsze jest taka sama, z pewnością mniejsza od 1, niezależnie czy podaje napięcie na nóżkę czy nie. I tutaj mam prośbę do Was abyście sprawdzili mój kod, czy czegoś w nim nie brakuje. Pracuje na Atmega16A jednak jako procesor wybieram Atmega16 a taktowanie 1MHz.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jeżeli zaś chodzi o podłączenie układu jest ono analogiczne do tego z filmiku "Przetwornik ADC w mikrokontrolerach AVR - CZĘŚĆ 03 " (t: 10:38), jednak na nóżkę PA5 podaję bezpośrednio napięcie z potencjometru, który jest podłączony do zasilacza 5v, a napięcie na wyjściu sprawdzam miernikiem żeby nie przekraczało VREF. Masa zasilacza i układu z płytką są połączone.
Jakie są przyczyny że program nie działa? Czy źle porównuje wartości pomiaru?
Z góry dziękuję za pomoc.