Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 lut 2025, o 12:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 maja 2015, o 17:54 
Nowy

Witam.

Mam łańcuch połączonych LED w taki sposób, że przy zasilaniu 5V pobierają 3A. Nie mogę już ingerować w to połączenie i musi tak zostać.

Chciałbym to włączać i wyłączać cyklicznie co sekundę za pomocą MOSFETa sterowanego z ATtiny13.
Połączyłem to jak na schemacie i o ile z małym obciążeniem typu pojedyncza dioda działa to już przy pełnym obciążeniu 3A dziwne rzeczy się dzieją: raz się włącza raz nie, jak się włączy to nie może zgasnąć itp. :(

Nie wiem czy mosfet jest zły czy rezystory źle dobrane. Nie wiem jak to liczyć i to moje pierwsze poważniejsze zetknięcie z mosfetem.

Nie chcę tego robić na przekaźniku. Może jest inny sposób na pewne załączanie takiego obciążenia, ważne żebym nie musiał dodawać wielkiego radiatora.

Dziękuje za pomoc, poniżej schemat:

Obrazek

EDIT:

Program w Bascom:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 10 maja 2015, o 18:16 przez hunger, łącznie edytowano 3 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 maja 2015, o 17:58 
Użytkownik

Program pokaż

PostNapisane: 10 maja 2015, o 18:28 
Użytkownik

zamień resytor 100k na 10k

PostNapisane: 10 maja 2015, o 19:26 
Użytkownik

Dokładnie tak, zbyt duża rezystancja w tym miejscu nie dopuszcza do rozładowania wewnętrznej pojemniści tranzystora. Możesz też zmniejszyć rez 100 om do nawet 40-50 i też powinno się poprawić. W zasadzie mogłoby tego rezystora nawet w ogóle nie być i też by działało, ale stosuje się go tylko do ochrony portu przed nadmiernym skokiem prądu (szpilka w momencie ładowania wspomnianej pojemności).

PostNapisane: 12 maja 2015, o 15:33 

Trzeba wziąść nawet najtańszy miernik uniwersalny do ręki i zmierzyć wartości napięć na bramce tranzystora podczas pracy układu .Pozatym sprawdzić temperature tranzystora.
///
informacja że z jedną diodą układ pracuje poprawnie wskazuje na :
- zbyt niskie napięcie bramki , przegrzanie tranzystora .
///
W zasadzie na początku eksperymentowania z elektroniką należy unikać sytuacji kiedy załanczając prąd
3A stosuje sie tranzystor 4 amperowy w dodatku miniaturowy . Należy dla "pewności" stosować zasade
1/3 prądu ,mocy itp. czyli w tym przypadku należałoby zastosować tranzystor 10amperowy .
Pozdrowionka .
PS-
Jeśli układ zasilasz z jednego zasilacza to sprawdz czy niema wachań napięcia podczas pracy .
///
Co do programu wygląda na poprawny tak na 99% :) Choć napisałem wiele programów w Bascomie
wyznaje pewne zasady i np. nigdy nie stosowałem poleceń Set ,reset portów itp . dlatego daje 99% .

Strefa czasowa: UTC + 1