Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 maja 2026, o 16:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2015, o 14:35 
Użytkownik

Witam.

Mam dwa zestawy i jeden programator. Próba podłączenia stk500 i USBasp jednocześnie kończy się niepowodzeniem. Jednak to nie rozwiązanie a ty rozwiązaniem mógłby być jakiś przełącznik. Myslałem zastosować kilka demultiplekserów który przełączał by pomiędzy róznymi układami, lub zbudować prosty układ przełączania z bramek AND, oczywiscie przerzutniki zeby zrobić cos tupu "radio buttons" do wyboru jednego wejścia. Zastanawia mnie tylko czy wszystkie linie muszą być przełączane czy np. SCK moze być połączone, oraz to jak po zakonczenu programowania ustawic linie w stan wysokiej impedancji.

Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2015, o 15:43 
Użytkownik

Zastanów się nad CD4053D - rozwiązanie z ATNEL-SHIELD128. Osobiście nie widzę jednak sensu - lepiej moim zdaniem po prostu przepiąć się z kablem.

PostNapisane: 14 lut 2015, o 16:34 
Użytkownik

Urządzenie takie wykonał kolega Xbary i spisuje się świetnie wraz ze sterowaniem z PC poprzez MCP2200
podpytaj go :)

PostNapisane: 14 lut 2015, o 17:10 
Użytkownik

Nie do końca ... owszem ja tez nie mam kłopotu z USBasp , J-Link i ST-link oraz CCDebugerem naraz, ale jaja się zaczynają gdy podepniesz Discoverkę czy nucleo , czy 2x usbasp ... proponuje koledze spróbować :)

PostNapisane: 14 lut 2015, o 17:47 
Użytkownik

ech.... np mam 4x Discovery , 2x nucleo podpięte i St-linka co to daje ?? ano 7x ST-link w systemie .... i w czym problem ?? żaden windowsowy do jakiego kolega zmierza z kłóceniem się itd ... --- po prostu nie mają one identyfikacji i co to powoduje ?? zwyczajnie problem podczas programowania czy to STutility , czy z CMD ... bo wywołujesz St-linka , ale którego ?? i którą płytkę zaprogramujesz ??

Niema tego kłopotu z J-Linkiem bo sobie mogę wywołać jako J-link czy po ID czy serialu, ale ST-Link , czy ASP nie ma żadnej identyfikacji
który jest który ...

i niema tu problemu ze nie działa , bo działa , ale jak działa ... , ale czy to ważne ?? nie ...
ponieważ nie ma sensu polemizacja na co to komu , a jak to zrobić ...

ja proponuje użycie multiplexera 4053 czy kilku i sterowanie nimi przez USB za pomocą mcp2200 prosto tanio i skutecznie
choćby przy pomocy softu napisanego w kocim C# który opisałem na Forum ...

PostNapisane: 14 lut 2015, o 18:09 
Użytkownik

U mnie jakoś nie może na raz zadziałać USBasp i stk500, możliwe, że da się ale przyznaję się ja nie umiem ich do tego zmusić. A teraz testuję komunikację pomiędzy dwoma płytkami, może będzie ich trzy więc do każdej osobny programator to nie za bardzo rozwiązanie. Narazię robię laurkę jakby takie cudo mogło wyglądać i czy ma to prawo w ogóle działać. Jak nie znajdę innego rozwiązania takiego przełącznika pochwale się tym co wykminie. Pogadam jeszcze z kolegą Xbary żeby tak powiem zapuścić żurawia na jego rozwiązanie.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 12:18 
Użytkownik

Też się że tak powiem nadziałem na to, że dwa lub więcej programatorów podłączonych w windowsie przez USB jest nie do ogarnięcia. Po prostu sterowniki są od samego początku są zepsute i tyle... Podobnie się ma z DLL biblioteka do obsługi MCP2200 jeśli uzyjemy w programie to co jakiś czas generuje tzw wyciek pamięci iii po godzinie pracy potrafi nieraz 70MB ram zjeść. Odrazu podpowiadam że należy ową DLLkę co powiedzmy 30 sekund najzwyklej zamknąć - zwolnić HandleDLL i ponownie otworzyć. Tak robię w swoim przełączniku programie XBPrgSwitch tak że jest to poniekąd naprawione.
I jeszcze odnośnie 4053 multiplexerów :) u mnie programator wisi na 20cm kabelkach następnie z 15cm druku i po drodzie 4053 2 sztuki,i znowu 20cm kabelka, iii jeszcze st-link ani razu się nie pomylił :) wszystko działa, a do tego przełączam sobie RX TX z programowanych układów do MCP2200 i mam jedną przejściówkę :) a podłączone 5 uartów :) i mogę się przełączać szybko między jednym a drugim ... bo niestety tworzenie bilbliotek obsługi sieci wszelkiego typu, wymaga przeskakiwania z mikrokontrolera na mikrokontroler. Nie wyobrażam sobie w tym czasie przekładać kabelki , albo stosować 5 programatorów :) i 5 przejściówek UART<>USB. Rozwiązanie z przełącznikiem kosztuje w porywach 25zł bo 4053 mozna dostać za grosze w DIP jeszcze i na płytce stykowej albo uniwersalnej sobie posklecać to, a MCP2200 też można kupić w granicach 17 zł już na allgro.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1