Też się że tak powiem nadziałem na to, że dwa lub więcej programatorów podłączonych w windowsie przez USB jest nie do ogarnięcia. Po prostu sterowniki są od samego początku są zepsute i tyle... Podobnie się ma z DLL biblioteka do obsługi MCP2200 jeśli uzyjemy w programie to co jakiś czas generuje tzw wyciek pamięci iii po godzinie pracy potrafi nieraz 70MB ram zjeść. Odrazu podpowiadam że należy ową DLLkę co powiedzmy 30 sekund najzwyklej zamknąć - zwolnić HandleDLL i ponownie otworzyć. Tak robię w swoim przełączniku programie XBPrgSwitch tak że jest to poniekąd naprawione.
I jeszcze odnośnie 4053 multiplexerów

u mnie programator wisi na 20cm kabelkach następnie z 15cm druku i po drodzie 4053 2 sztuki,i znowu 20cm kabelka, iii jeszcze st-link ani razu się nie pomylił

wszystko działa, a do tego przełączam sobie RX TX z programowanych układów do MCP2200 i mam jedną przejściówkę

a podłączone 5 uartów

i mogę się przełączać szybko między jednym a drugim ... bo niestety tworzenie bilbliotek obsługi sieci wszelkiego typu, wymaga przeskakiwania z mikrokontrolera na mikrokontroler. Nie wyobrażam sobie w tym czasie przekładać kabelki , albo stosować 5 programatorów

i 5 przejściówek UART<>USB. Rozwiązanie z przełącznikiem kosztuje w porywach 25zł bo 4053 mozna dostać za grosze w DIP jeszcze i na płytce stykowej albo uniwersalnej sobie posklecać to, a MCP2200 też można kupić w granicach 17 zł już na allgro.
Pozdrawiam