Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 sie 2019, o 20:48


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 cze 2012, o 17:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Po wyczerpującym pisaniu i zanudzaniu was zawiłościami magistrali CAN
oraz prosta jak się okazało implementacją interfejsu od strony sprzętowej dzięki SPI
i programowej. Mam nadzieję że was zainteresowałem tym ustrojem i w miarę
sensownie wyjaśniłem z czym to zjeść i jak oraz do czego użyć.
Jak więc szanowni koledzy widzicie nie taki diabeł straszny... zapraszam więc do pogadanek o CAN
w tym TEMACIE.

Mam tylko prośbę zanim coś napiszecie zapoznajcie się z wątkami poprzednimi, choć wiem że jest spore grono
śledzących je od początku :)

--- topic1178.html
--- topic1183.html

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lip 2012, o 19:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Dla uzupełnienia lub pełni szczęścia analizator CAN na AVR wraz ze źródłami i oprogramowaniem :)

http://www.mictronics.de/projects/usb-can-bus/

Pozdrawiam

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 07:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 307
Lokalizacja: Lbt
Pomógł: 8

Gdzie podłączyć reset i mode? topic1183.html#p8706 Reset służy do resetowania procesora z can? Bo labelka na to wskazuje.

_________________
Ujemna delta to dopiero początek zabawy...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 08:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

reset możesz podłączyć na 2 spsoby:

1. Do Resetu mikrokontrolera
2. Podciągnać do VCC

Sygnał mode możesz pominąć ja go używam do swoich niecnych celów
Po prostu nie usunąłem ze schematu.

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 13:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 307
Lokalizacja: Lbt
Pomógł: 8

Może tak sobie wsisieć, żebym miał możliwość programowego resetu?
Obrazek

_________________
Ujemna delta to dopiero początek zabawy...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 14:11 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011
Posty: 1556
Lokalizacja: Przemyśl / Kraków
Pomógł: 56

Nie nazwałbym tego wiszeniem :) I raczej może, przeciwwskazań nie widzę, no chyba że zasilasz urządzenie z baterii.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2012, o 10:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sie 2012
Posty: 43
Lokalizacja: Jabłonna
Pomógł: 0

Czy przy wyjściu CAN (MCP2551 nóżki 6 i 7 ) nie trzeba dołożyć rezystora 120r tak jak dla RS485 ? Czy funkcję te spełnia rezystor podłączony pod nogę 8 ( RS ) ?

Dobra, znalazłem. Tabelka http://img16.imageshack.us/i/przechwytywanierj.jpg/ wyjaśnia wszystko



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 sie 2012, o 14:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

jak widzisz ze schematu nie trzeba :)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 02:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 sty 2013
Posty: 13
Pomógł: 0

Tak się zastanawiam jak to było, że niejednokrotnie męczyłem google wpisami "can, can, can, instrukcja, opis, faq", i tu nie trafiłem... To musiało być przed czerwcem 2012 zanim pojawiło się to mistrzowskie opracowanie...
Świetna robota z opisem tego protokołu, po prostu aż się chce wpiąć w magistralę :)

Ale ponieważ już się wpiąłem - pytanie trochę z innej beczki:
Materiałów i wiedzy było mało aby zrobić własny modulik a ELM327 w chińskim PIC-owatym zdaje się wykonaniu ze swoim małym buforkiem okazał się nie przełykać natłoku danych na jakich trenowałem, musiałem zajrzeć za ocean i wykosztować się na STN1110 z bluetoothem. I mam z nim pewien problem natury konfiguracyjnej na którym jakiś czas temu utknąłem i w sumie już niedługo będę musiał do niego wrócić.
Chodzi o rozjaśnienie kwestii filtrowania komunikatów bo choć dobre kilka lat żyłem na co dzień z maskami w sieciach TCP/IP to tego jakoś nie łykam i pewnie dlatego nie potrafię skutecznie zastosować. W przypadku STN1110 chodzi konkretnie o komendy (ST)FAP/(ST)FAB czyli dodawanie filtrów, na razie wystarczy mi "pass".
O co mi chodzi: wpiąłem się do maszyny po której hula CAN w standardzie J1939. Mogę sobie posłuchać wszystkiego (a jest tego sporo bo "komputerków" maszyna ma kilka), mogę słuchać konkretnych modułów, np.
- silnik:
Cytuj:
>at h1
>at mt 00
3 0F004 00 F9 FF FF 9A 4D FF FF FF
3 0F004 00 F9 FF FF 9C 4D FF FF FF
3 0F003 00 FF FA 4D FF FF FF FF FF

- wilgotnościomierz:
Cytuj:
>at h1
>atmt d3
6 0EF80 D3 10 01 FF
6 0EF80 D3 12 00 0F FE
6 0EF80 D3 11 0C 00
6 0EF80 D3 14 20 20 31 2E 32 20 28
6 0EF80 D3 14 68 61 2F 68 72 29 00
6 0EF80 D3 12 00 76 FE

Z tym drugim modułem (0xD3) jest o tyle problem, że PGN EF80 jest jedynym komunikatem jaki jest wysyłany, nie trzyma się "norm" jak pozostałe moduły no ale poza tym, że nie mam jeszcze pomysłu jak przeparsować cały ten "ramko-tok" to pojedyncze (nie wszystkie) komunikaty rozumiem i od biedy je wyłuskam.
Chodzi o to, że 0xD3 jest dla mnie priorytetem do "podsłuchiwania" ale chciałbym też np. łapać PGN F004 z 0x00 (są tam obroty silnika).
No i tu mam problem jak skutecznie zastosować STFAP aby złapać przynajmniej:
PGN EF80 z 0xD3 (innego nie ma) oraz PGN F004 z 0x00.
Utrudnienie jest takie, że o ile mi się już całkiem nie pomerdało PGN EF80 widziałem także na innych modułach, nie tylko na 0xD3...

Jak to zrozumiem to dalej już będzie z górki :)
Uprzedzając: filtrować muszę, STMA nie bardzo mogę zastosować bo wtedy to już w ogóle sajgon na "łączach", nawet STN1110 na dłuższą metę tego nie przerabia. A poza tym nie chcę nadmiernie obciążać łącza bluetooth i smartfona do którego to trafi niepotrzebną pracą, w założeniach będzie musiał ogarnąć równocześnie jeszcze 1 lub 2 połączenia bluetooth i będzie miał sporo innej dużo ciekawszej roboty :)

Jeśli lepiej byłoby otworzyć na te moje dywagacje osobny temat to chętnie tak zrobię a to może pójść do lochów albo w inną czeluść.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 10:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

Hmm ... no nie wiem czy podsłuchiwanie jest dobrym pomysłem ....trochę to mało eleganckie :)
a tak na poważnie:

Filtrowanie powinno wystarczyć podstawowe tylko trzeba teraz sprawdzić czy STM potrafi odebrać całość i czy czasem coś nie nadaje w nowszym standardzie muszę sobie przybliżyć zakres działania
obu urządzeń... swego czasu natrafiłem tez na jedno uparte dziadostwo , które nie chce ze mną gadać

ale coś wymyślimy

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2013, o 22:20 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 sty 2013
Posty: 13
Pomógł: 0

SunRiver napisał(a):
Hmm ... no nie wiem czy podsłuchiwanie jest dobrym pomysłem ....trochę to mało eleganckie :)
Ale jest coś ekscytującego w podglądaniu tych nagich bitów/bajtów ;) Zwłaszcza jak się patrzy na ten rząd cyferek i myśli WTF!? znaczy. No bo gdzie tu uderzyć do koncernu po specyfikację protokołu... Nawet nie próbowałem. Ale jak już przyjdzie EUREKA i się okaże, że rozwiązanie jest 10x banalniejsze niż żmudne rozszyfrowywanie pojedynczych bitów. Ehh :)
SunRiver napisał(a):
a tak na poważnie:

Filtrowanie powinno wystarczyć podstawowe tylko trzeba teraz sprawdzić czy STM potrafi odebrać całość i czy czasem coś nie nadaje w nowszym standardzie muszę sobie przybliżyć zakres działania
obu urządzeń... swego czasu natrafiłem tez na jedno uparte dziadostwo , które nie chce ze mną gadać

ale coś wymyślimy
No to się cieszymy :)

Nie wiem czy myślimy o tym samym ale co do tych linijek transmisji z 0xD3 to z tym parsowaniem wcale nie widzę sprawy jeszcze różowo. Na początku sądziłem, że jest to coś jak "multiline response" jakiego opis znalazłem w DS ELM327. Może o tym piszesz? Niestety nic mi tego do tej pory nie potwierdziło.
O co chodzi: 0xD3 wypluwa co mniej więcej sekundę porcję ok. 60 linii z PGN EF80. Na szczęście zawsze taka porcja zaczyna się linią z "10 01 FF" a kończy taką z "10 00 FF" choć zdarzyło się też inne zakończenie. Na razie potrzebuję głównie linii z 14-ką w danych (6 0EF80 D3 14...) bo je rozumiem i zawierają potrzebne mi informacje. Ale nie ma tak łatwo, żeby je poindeksować i z górki :( Są dwa stany pracy w których takie porcje różnią się zarówno rodzajem informacji jak i ilością linii. I już jest ciekawiej :) Kurde, na pewno spece z JD nie kombinują jak koń pod górę tak jak ja i gdzieś w pozostałych danych jest jakiś klucz do analizy tego "protokołu". Tylko, że na razie na żaden punkt zaczepienia nie wpadłem... :(

No ale to temat drugorzędny. Podstawa to filtrowanie chaosu w STN-ie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lut 2013, o 18:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 sty 2013
Posty: 1
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 0

Witam,

Od pewnego czasu zacząłem moja przygodę z CAN. Zdecydowałem się na AT90CAN128. Przeczytałem wszystkie wątki o CAN itp. Zacząłem od napisania pierwszej aplikacji testowej. Pobrałem bibliotekę CAN dla AT90CAN128 ze strony atmela. Wersja biblioteki to 3.2. Według dostarczonej instrukcji zacząłem od prostego programu na wysyłanie wiadomości.

Oto kod programu:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Podczas kompilacji otrzumuje takie trzy błędy:

Kod:
Error   1   undefined reference to `can_init'   E:\ProjektyC\CANTEST\CANTEST\Debug/.././CANTEST.c   27   1   CANTEST
Error   3   undefined reference to `can_get_status'   E:\ProjektyC\CANTEST\CANTEST\Debug/.././CANTEST.c   33   1   CANTEST
Error   2   undefined reference to `can_cmd'   E:\ProjektyC\CANTEST\CANTEST\Debug/.././CANTEST.c   32   1   CANTEST


Wie ktoś może jak to naprawić ? Używam Atmel Studio 6. Szukałem rozwiązania w internecie, ale niestety nic nie znalazłem.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 19:59 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 23 gru 2012
Posty: 9
Pomógł: 0

Dzień dobry,

Wykorzystuje bibliotekę z tematu magistrala CAN - technologia :) i próbuję jakoś ja zaadaptować, chcę stworzyć program, który po prostu miga diodą. Połączyłem ze sobą dwie atmega8 i wysyłam te same kody z obu. Niestety nie chce działać w czym problem?
Proszę o pomoc.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Na początek uwaga --- jest nawet na czerwono napisane kody umieszczamy w znacznikach SYNTAX nie CODE -- SunRiver



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 kwi 2013, o 20:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

A jak odbierasz wiadomość ??

czy prawidłowo się podłączyłeś ??

Czy na pewno inicjuje ci się kontroler CAN

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 00:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011
Posty: 1556
Lokalizacja: Przemyśl / Kraków
Pomógł: 56

Czy jest coś takiego na magistrali CAN, jak wykrywanie urządzeń? Mam np moduł, który pracuje w parze z innym, ale gdy ten drugi jest nieobecny, ma "obchodzić" jego zadanie... jednak jak ma się zorientować, czy ten 2gi moduł jest na magistrali obecny?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 01:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 29
Lokalizacja: Dublin
Pomógł: 1

To zalezy od tego jak urzadzenia sa skonfigurowane. Jest to open broadcast wiec kazde urzadzenie odbiera dane ktore sa wysylane przez inne. W wysylanej ramce jest ID ktore informuje o priorytecie oraz jest "wizytowka" urzadzenia. Kazde urzadzenie "wie" jakich ID sie spodziewac, jak na nie reagowac oraz czy ma odpowiedziec.
Powiedzmy ze na lini can mamy:
modul odpowiedzialny za ustawienia fotela, modul kata skretu kierownicy oraz sterownik abs.
Ktory z nich bedzie mial nijnizszy prirytet na calej magitralii? :)

Jezeli Chodzi o przejmowanie funkcji, to urzadzenie obecne A spodziewa sie informacji z urzadzenia B. Jezeli ich nie otrzyma to podejmuje jakies dzialanie.

Czy o takie wyjasnienie Ci chodzilo?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 01:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011
Posty: 1556
Lokalizacja: Przemyśl / Kraków
Pomógł: 56

Niestety nie o to mi chodzi. Potrzebne mi jest to do "cyfrowego domu" w postaci rozproszonej i dla przykładu urządzenie A steruje roletami w oknach, urządzenie B odczytuje temperaturę w pokoju, a urządzenie C posiada czujnik kąta i ilości promieni słonecznych oraz podaje temperaturę zewnętrzną. Założenie jest takie, aby sterować roletami w pokoju tak, aby temperatura podnosiła się wolniej, czyli gdy słońce mierzy prosto w okno, rolety są zasłonięte, gdy słońce przestaje świecić na okno, sterownik podnosi rolety. Przy zwiększonym zachmurzeniu również podnosi, aby zbyt ciemno nie było. Do tego jest jeszcze masa innych różnych urządzeń na magistrali. Chciałbym, aby każde z urządzeń na magistrali "przedstawiało" się, gdy jakiekolwiek inne urządzenie będzie tego chciało. Dla przykładu podłączamy nowy moduł do magistrali, automatycznie informuje on otoczenie, że został podłączony (aby każdy sterownik mógł sobie z nim pogadać i wiedział, że takie coś jest obecne) oraz prosi inne urządzenia, aby powiedziały coś o sobie. Oczywiście mogę badać na podstawie tego, czy dane urządzenie w określonym czasie cokolwiek nadało na magistrali, jednak są urządzenia, które nadają raz lub 2 razy na dobę w zależności od różnych zdarzeń i jeśli takowego urządzenia nie ma, inne sterowniki powinny działać w inny sposób, nie czekając na informację o zdarzeniu...

Po prostu chcę w szybki sposób się dowiedzieć co jest do magistrali podpięte :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 09:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

możesz zlecić każdemu urządzeniu identyfikację
to żaden kłopot ,

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 18:00 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011
Posty: 1556
Lokalizacja: Przemyśl / Kraków
Pomógł: 56

Ale czy CAN ma do tego jakiś specjalnie przemyślany mechanizm, jak np 1wire? czy muszę implementować wszystko sam w każdym z urządzeń?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 lip 2013, o 18:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

musisz sobie ID, nazwę zaimplementować , natomiast każdy kontroler potrafi nadać swój adres

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2014, o 10:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 8
Pomógł: 0

Witam :)
Bardzo się cieszę że tutaj trafiłem i mam nadzieję że mi pomożecie ;)

Mam problem z mcp2515. Na początku napiszę jak przeprowadzam Inicjalizacie MCP robię to następująco:
Instrukcja RESET->następnie opóźnienie 10 us->pin CS_ w stan niski->następnie instrukcja Write->AdresCNF3(0x28)->CNF3data(0x02)->CNF2data(0x90)->CNF1data(0x47)->CANINTEdata(0x1F)->pin CS w stan wysoki->opóźnienie (10us)-> i po tym wysyłam instrukcje read aby odczytać w jakim trybie pracy jest MCP. SPI jest ustawione na 6Mhz.

W zmiennej do której odbieram dane z SPI jest 0 co oznacza że to jest tryb NORMAL MODE(tylko że nie wysyłałem instrukcji która zmienia z trybu CONFIG na NORMAL). Po podłączeniu oscyloskopu pod pin MISO nie widać żadnych danych (na MOSI CS i CSK widac, że atmega wysyła dane).Próbowałem już ze zmianą kwarcu z 12Mhz na 8Mhz i 16Mhz ,a także zmieniłem MCP2515 na nowy ale nic nie pomogło.Mam nadzieję że ktoś już miał taki problem i sobie z nim poradził.

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2014, o 11:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

poczytaj odtąd : topic1183.html#p8706
powinno ci wyjaśnić co się dzieje

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2014, o 18:21 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 8
Pomógł: 0

Dzięki juz poczytałem i znalazłem cos takiego:W instrukcji READ pisałeś o użyciu dummy-byte i włąśnie tam gdzie odbieramy dane zamiast 0xff miałem wpisana wartość taka jak wysyłałem przed instrukcja odbierania. Po zmianie na 0xff mcp zaczal odpowiadac(na oscyloskopie byl widoczny sygnal) :) Lecz chiałem sprawdzić czy to było przyczyna i załadowałem stary program do atmegi i mcp znowu przestał odpowiadac. Moja radość skończyła się gdy po ponownej zmianie na 0xff mcp nie odpowiadał. Jeszcze popróbuję troszkę pozmieniac

// Dane wysłane
spi_putc(0xaa);

// Dane odebrane
data = spi_putc(0xff);<-----w Tym miejscu miałem taka wartość jak w instrukcji poprzedniej która oznacza adres z którego chcemy odczyać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2014, o 23:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 8
Pomógł: 0

Aż wstyd się przyznać ale jest to wina płytki. Układ działa gdy przycisne mcp2515 (Nie na stykówce tylko na płytce PCB) , gdy sprawdzam miernikiem przejście pomiedzy nóżka mcp a atmega to wszystko jest ok ;/. Dopiero gdy połączyłem wszystko na stykówce wszystko działa bez zarzutów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2014, o 18:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 lut 2014
Posty: 60
Pomógł: 1

Witam
Mam pytanie dotyczące zawartości rejestrów TXBnCTRL a dokładniej chodzi mi o bit MLOA, wiem że jest ustawiany gdy wiadomość przegra arbitraż, ale kiedy zostanie wyzerowany? Sama wiadomość będzie retransmitowana przy kolejnej udanej próbie? czy trzeba je przepchnąć? wspomniane flagi po takiej kolizji pozostają ustawione. Wspomnę że kontroler na pewno nie jest w OneShotmode (CANCTRL->OSM =0)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 cze 2014, o 13:15 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 25 cze 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

Ciekawe informacje w wątku, właśnie planuje zająć się troszeczkę CAN więc na początek mam co poczytać :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2014, o 10:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 gru 2013
Posty: 246
Pomógł: 0

Tak swoją drogą jak wygląda kwestia stosowania izolacji galwanicznej pomiędzy urządzeniem i magistralą CAN? Jest ona wskazana, zalecana, czy może obowiązkowa? Taki MCP2551 pracuje bezpośrednio na zasilaniu układu, a jest stosowany w większości projektów z jakimi miałem styczność. Może jednak warto stosować ISO1050DUB wraz z dodatkową przetwornicą DC-DC? Z drugiej strony to zawsze dodatkowo komplikuje układ...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 20:00 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam
chcę przez magistralę CAN w standardzie 2.0B ( w Beaglebone Black) sterować silnikczkiem tu pytanie czy zna ktoś
jakiś dedykowany układ z wbudowanym CAN który mógłbym użyć do tego celu? Napięcie zasilania to 3V3 zależy mi na precyzji regulacji prędkości ?
Ewentualnie przychodzi mi do głowy sterowanie przez CAN-> AVR -> PWM, czy mógłby ktoś zaproponować lepsze rozwiązanie ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 sie 2014, o 20:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8745
Pomógł: 336

http://www.ecnmag.com/articles/2008/10/ ... ler-design

ale nie jest to tanie rozwiązanie z AMISEM , choć pracuje z CAN/LIN./I2C ....

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sty 2015, o 22:42 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 15 sty 2015
Posty: 1
Pomógł: 0

Jak, że to mój pierwszy wpis na tym forum, witam wszystkich :)

Szukam taniego rozwiązania na rozgałęzienie sieci CAN w topologie drzewa lub choćby gwiazdy.
Wymyśliłem aby połączyć dwa transceivery ze sobą krzyżując linie TX x RX.
Czy takie rozwiązanie ma szansę zadziałać, wydaję się zbyt proste patrząc na cenę gotowych rozwiązań.
Po co stosuje sie izolację galwaniczną?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO