Tak się zastanawiam jak to było, że niejednokrotnie męczyłem google wpisami "can, can, can, instrukcja, opis, faq", i tu nie trafiłem... To musiało być przed czerwcem 2012 zanim pojawiło się to mistrzowskie opracowanie...
Świetna robota z opisem tego protokołu, po prostu aż się chce wpiąć w magistralę
Ale ponieważ już się wpiąłem - pytanie trochę z innej beczki:
Materiałów i wiedzy było mało aby zrobić własny modulik a ELM327 w chińskim PIC-owatym zdaje się wykonaniu ze swoim małym buforkiem okazał się nie przełykać natłoku danych na jakich trenowałem, musiałem zajrzeć za ocean i wykosztować się na STN1110 z bluetoothem. I mam z nim pewien problem natury konfiguracyjnej na którym jakiś czas temu utknąłem i w sumie już niedługo będę musiał do niego wrócić.
Chodzi o rozjaśnienie kwestii filtrowania komunikatów bo choć dobre kilka lat żyłem na co dzień z maskami w sieciach TCP/IP to tego jakoś nie łykam i pewnie dlatego nie potrafię skutecznie zastosować. W przypadku STN1110 chodzi konkretnie o komendy (ST)FAP/(ST)FAB czyli dodawanie filtrów, na razie wystarczy mi "pass".
O co mi chodzi: wpiąłem się do maszyny po której hula CAN w standardzie J1939. Mogę sobie posłuchać wszystkiego (a jest tego sporo bo "komputerków" maszyna ma kilka), mogę słuchać konkretnych modułów, np.
- silnik:
Cytuj:
>at h1
>at mt 00
3 0F004 00 F9 FF FF 9A 4D FF FF FF
3 0F004 00 F9 FF FF 9C 4D FF FF FF
3 0F003 00 FF FA 4D FF FF FF FF FF
- wilgotnościomierz:
Cytuj:
>at h1
>atmt d3
6 0EF80 D3 10 01 FF
6 0EF80 D3 12 00 0F FE
6 0EF80 D3 11 0C 00
6 0EF80 D3 14 20 20 31 2E 32 20 28
6 0EF80 D3 14 68 61 2F 68 72 29 00
6 0EF80 D3 12 00 76 FE
Z tym drugim modułem (0xD3) jest o tyle problem, że PGN EF80 jest jedynym komunikatem jaki jest wysyłany, nie trzyma się "norm" jak pozostałe moduły no ale poza tym, że nie mam jeszcze pomysłu jak przeparsować cały ten "ramko-tok" to pojedyncze (nie wszystkie) komunikaty rozumiem i od biedy je wyłuskam.
Chodzi o to, że 0xD3 jest dla mnie priorytetem do "podsłuchiwania" ale chciałbym też np. łapać PGN F004 z 0x00 (są tam obroty silnika).
No i tu mam problem jak skutecznie zastosować STFAP aby złapać przynajmniej:
PGN EF80 z 0xD3 (innego nie ma) oraz PGN F004 z 0x00.Utrudnienie jest takie, że o ile mi się już całkiem nie pomerdało PGN EF80 widziałem także na innych modułach, nie tylko na 0xD3...
Jak to zrozumiem to dalej już będzie z górki
Uprzedzając: filtrować muszę, STMA nie bardzo mogę zastosować bo wtedy to już w ogóle sajgon na "łączach", nawet STN1110 na dłuższą metę tego nie przerabia. A poza tym nie chcę nadmiernie obciążać łącza bluetooth i smartfona do którego to trafi niepotrzebną pracą, w założeniach będzie musiał ogarnąć równocześnie jeszcze 1 lub 2 połączenia bluetooth i będzie miał sporo innej dużo ciekawszej roboty
Jeśli lepiej byłoby otworzyć na te moje dywagacje osobny temat to chętnie tak zrobię a to może pójść do lochów albo w inną czeluść.