Zasadniczo chciałem zaprząc AT TINY 26 jako miernik napięcie/prąd. Ponieważ w moich "początkach" zaopatrzyłem się w taki procek (biorąc na serio sugestie wszystkich trochę lepiej zorientowanych).
W oparciu o jego parametry (wzmocnienie różnicowe) chciałem zbudować miernik, ale komunikujący się przez UART. Otrzeźwienie przyszło, gdy spojrzałem w notę katalogową. Nie ma sprzętowego UARTA "Tyskie z Polska..." No i zacząłem brnąć. Na razie ściągnąłem (ukradłem) programowy uart i trochę go dostosowałem:
Plik nagłówkowy:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Plik Softuart.C:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
oraz testowego pliku main.c:
język c
.
Otóż mam kilka pytań:
1) Czy w trakcie modyfikacji nie wyciąłem za dużo?
2) Jak pozbyć się warninga w pliku softuart.
"[ ISR(SOFTUART_T_COMP_LABEL) ]"
3) Czy wystarczy pamięci na procedury ADC?
Kompilacja mimo warninga pokazuje 818 bajtów pamięci flash 39,9 %, oraz 52 bajty zajętości pamięci SRAM co stanowi 40,6% zajętości. Może jakieś sugestie zoptymalizowania kodu?
Co przerzucić do eepromu?
Na razie nie mam możliwości przetestowania układu w praktyce, więc działam po omacku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i proszę o cierpliwość dla "Zielonego" MK